Evenimentul Zilei > Sport > A murit marele Gerard Houllier. Care a fost cauza decesului
A murit marele Gerard Houllier. Care a fost cauza decesului

A murit marele Gerard Houllier. Care a fost cauza decesului

Veste neagră în lumea fotbalului, odată ce s-a confirmat decesul fostului mare antrenor Gerard Houllier, care în cariera lui a pregătit naţionala Franţei, dar şi echipe de club precum PSG, Liverpool şi Olympique Lyon.

Tehnicianul a încetat din viaţă la vârsta de 73 de ani, la câteva zile după ce a fost supus unei noi intervenţii chirurgicale la aortă, într-un spital din Paris. Anunţul dispariţiei lui Gerard Houllier a fost confirmat de cotidianul L’Equipe.

Fostul antrenor de top se confrunta de mulţi ani cu probleme cardiace, care l-au şi obligat să pună capăt carierei de tehnician în urmă cu un deceniu. La începuturile carierei de antrenor, el a activat ca secunde în stafurile conduse de Henri Michel şi Michel Platini la naţionala Franţei.

Houlier poartă pata ratării calificării la CM 1994

Pentru Gerard Houllier, unul dintre cele mai mari eşecuri din carieră a fost ratarea calificării la Campionatul Mondial din 1994, la care România s-a oprit în sferturile de finala, eliminată fiind de Suedia, la penalty-uri. Houlier a preluat Franţa în vara anului 1992, dar aventura s-a încheiat 16 luni mai târziu.

Atunci a fost consemnat eşecul răsunător suferit pe teren propriu de Franţa în faţa Bulgariei (1-2), care a însemnat de fapt ratarea calificării la Campionatul Mondial din 1994, turneu final organizat de Statele Unite ale Americii. Înainte de experienţa la prima reprezentativă, el a pregătit Paris Saint-Germain.

Trofee cu PSG, Liverpool şi OL

Pe banca parizienilor, el a cucerit titlul în Ligue 1, în anul 1986. Între anii 1998 şi 2004, tehnicianul francez a activat pe Anfield, la FC Liverpool. Alături de Cormorani, el a avut un an 2001 excepţional şi a cucerit 4 trofee, între care Cupa Angliei şi Cupa UEFA.

Ulterior, tehnicianul a ajuns la Olympique Lyon, obţinând două titluri de campion al Franţei, în 2006 şi 2007, într-o vreme în care OL domina autoritar fotbalul din Franţa. Ultima echipă antrenată de Gerard Houlier a fost Aston Villa, în sezonul 2010/2011, dar fără mari realizări.

Datorită experienţei uriaşe la cel mai înalt nivel, reputatul tehnician francez a fost ales printre cei care s-au ocupat de dezvoltarea cluburilor din portofoliul Red Bull. În cele din urmă, el a devenit consilierul preşedintelui clubului Olympique Lyon, Jean-Michel Aulas.

sursa: agerpres.ro