A murit un astronaut de legendă. Omul care a stat cel mai mult în spațiul cosmic

A murit un astronaut de legendă. Omul care a stat cel mai mult în spațiul cosmicsursa foto. Wikimedia

Un cosmonaut rus, Valeri Poliakov, a murit la vârsta de 80 de ani, după cum a anunțat agenția spațială de la Moscova, Roscosmos. El era cunoscut pentru recordul pe care l-a deținut, de 437 de zile petrecute în spațiul cosmic, la bordul stației orbitale Mir.

Cosmonautul rus Valeri Poliakov a murit la vârsta de 80 de ani, după cum a anunțat agenţia spaţială rusă Roscosmos. El este unul dintre oamenii care au petrecut cel mai lung timp în spațiul cosmic, în timpul a doua misiuni.

Valeri Poliakov a intrat în Cartea Recordurilor după ce a petrecut 437 de zile la bordul staţiei spaţiale ruseşti Mir. El s-a aflat în misiune, în spațiul cosmic, între lunile ianuarie 1994 şi martie 1995. Acest cosmonaut rus a trăit şi a lucrat pe staţia orbitală Mir, cu exactitate, timp de 437 de zile, 17 ore şi 58 de minute. Acesta reprezintă un record absolut pentru durata unei singure misiuni a unui astronaut, în spaţiul extraterestru.

În total, Poliakov a participat la două expediţii spaţiale. Acestea au avut o durată totală de 678 de zile, 16 ore şi 33 de minute, potrivit EFE.

Cosmonautul Valeri Poliakov s-a născut pe 27 aprilie 1942 la Tula. Ulterior, în anul 1965 Valeri Poliakov a absolvit, ca şef de promoţie, Institutul Medical Sechenov şi a primit diploma de medic.

Între anii 1978 şi 1979, Poliakov a urmat o pregătire generală în domeniul spaţial la Centrul de pregătire a cosmonauţilor Gagarin. Iar apoi a avut cele două misiuni în spațiul cosmic.

De menționat că stația spațială rusească Mir a fost dezafectată în anul 2001.

sursa foto. Wikipedia

Despre stația orbitală Mir

Mir (rusă Мир, însemnând Pace sau Lume) a fost o stație spațială sovietică care a fost preluată, după destrămarea URSS de Federația Rusă. Aceasta a fost în funcțiune, pe o orbită terestră joasă, între anii 1986 – 2001.

Mir a servit ca laborator de cercetare în microgravitație, în care echipajele au efectuat experimente de biologie, biologie umană, fizică, astronomie, meteorologie și aeronautică. Scopul acestora a fost de a dezvolta tehnologii necesare în vederea ocupării permanente a spațiului. Mir a fost prima stație de cercetare din spațiu locuită constant, fiind utilizată de mai multe echipaje, pe termen lung.

Programul Mir a deținut recordul pentru cea mai îndelungată prezență umană neîntreruptă în spațiu, cu 3.644 de zile. Mir a fost ocupată în total timp de doisprezece ani și jumătate din cei cincisprezece ani de existență. Stația avea capacitatea de a susține un echipaj de trei persoane, și chiar mai multe pentru perioade scurte de timp.