China se pregătește să lanseze o stație spațială care ar transmite energie înapoi spre Pământ

China se pregătește să lanseze o stație spațială care ar transmite energie înapoi spre Pământ Sursă: Ievgenii Tryfonov | Dreamstime.com

China și-a avansat cu doi ani în urmă programul de lansare a unei centrale solare în spațiu, care va transmite energie înapoi pe Pământ.

Lansarea unui proiect de către China

Un proiect energetic similar a fost propus de NASA cu mai bine de două decenii în urmă, dar nu a fost niciodată dezvoltat, în timp ce guvernul Regatului Unit a comandat cercetări independente care sprijină o versiune britanică de 16 miliarde de lire sterline pe orbită până în 2035.

Prima lansare a proiectului Chinei este programată pentru 2028, când un satelit de probă care orbitează la o distanță de aproximativ 400 km va testa tehnologia folosită pentru a transmite energie de la centrala electrică. Acest satelit va „converti energia solară în microunde sau lasere și apoi va direcționa fasciculele de energie către diverse ținte, inclusiv locații fixe de pe Pământ și sateliți în mișcare”, potrivit South China Morning Post.

Planurile au fost detaliate într-o lucrare revizuită de colegi, publicată în revista Chinese Space Science and Technology. Potrivit cercetării finanțate de Regatul Unit privind energia solară bazată pe spațiu, sateliții aflați pe orbită geosincronă primesc lumina solară mai mult de 99% din timp - și la o intensitate mult mai mare decât panourile solare de pe Pământ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ideea este „să colecteze această energie solară abundentă pe orbită și să o transmită în siguranță către un punct fix” pe Pământ, a spus lucrarea finanțată de Marea Britanie. Aceste grinzi ar putea fi direcționate către alte națiuni „fie ca export de energie, fie ca parte a ajutorului nostru de dezvoltare de peste mări, fie pentru a sprijini zonele de dezastre umanitare”.

Spre deosebire de sursele terestre de energie regenerabilă, centralele solare care orbitează ar fi capabile să furnizeze energie în timpul zilei și nopții pe Pământ, în orice moment al anului și indiferent de vreme. Dar există provocări semnificative de inginerie care nu au fost încă rezolvate, potrivit autorului lucrării chinezești, profesorul Dong Shiwei.

Proiect întins până în 2050

Dirijarea microundelor de mare putere pe distanțe semnificative ar necesita o antenă enormă - potențial de mii de metri lungime - în timp ce vânturile solare, gravitația și mișcarea sateliților ar putea interfera cu transmiterea energiei.

Planul ar prevedea o mare stație spațială cu energie solară construită în patru etape. La doi ani de la prima lansare de test, în 2030, China va lansa o centrală mai puternică pe o orbită geosincronă de 36.000 km. În timp ce stația de testare ar avea o putere de 10 kilowați, centrala mai mare ar putea să distribuie 10 megawați „anumiți utilizatori militari și civili” până în 2035.

Tehnologia ar fi avansat până în 2050 - iar stația ar fi suficient de mare - pentru a permite producția de aproximativ doi gigawați, echivalent cu puterea majorității centralelor terestre din Marea Britanie. Aceasta ar însemna că avanposturile ar fi viabile din punct de vedere comercial.

Anul trecut, o organizație guvernamentală de cercetare din China a schițat planuri de a proiecta și construi nave spațiale „ultra-mari”, potențial de kilometri lățimi, care să fie asamblate fragmentar în spațiu. Construirea de facilități mari în spațiu a mai avut loc, ISS necesitând 40 de zboruri de asamblare și mai mult de un deceniu pentru a fi construită, potrivit SkyNews