Evenimentul Zilei > Actualitate > A murit omul care a dat lumii o idee genială. Tu ai auzit de Spencer Silver?
A murit omul care a dat lumii o idee genială. Tu ai auzit de Spencer Silver?

A murit omul care a dat lumii o idee genială. Tu ai auzit de Spencer Silver?

Chimistul american Spencer Silver, unul dintre cei doi inventatori ai notiţelor adezive Post-it, a murit sâmbăta trecută.

A murit omul care a dat lumii o idee genială. E folosită pe toată planeta. Spencer Silver s-a stins la 80 de ani în casa pe care o deţinea în St. Paul (Minnesota, SUA). Vestea neagră a fost confirmată de 3M, compania pentru care a lucrat.

Celebrul chimist a fost creatorul adezivului folosit pentru popularele notiţe răspândite în aproape toată lumea. Colegul său de la 3M, Art Fry, a avut ideea să aplice acest adeziv pe banda unor foiţe de hârtie. Scopul? Ataşarea temporară pe documente sau pe alte suprafeţe.

Astfel, Fry a creat primul Post-it (n.r. –cunoscuta marcă înregistrată de 3M) în 1974, pentru a fixa un semn de carte pe imnul bisericesc intonat în timpul slujbelor religioase.

Fry a observat că Spencer Silver a dezvoltat un adeziv suficient de puternic pentru a se lipi de suprafeţe, fără să lase reziduuri. Mai departe, Art a luat puţin adeziv şi l-a aplicat de-a lungul marginii unei bucăţi de hârtie pentru a-şi marca pagina cu imnuri.

Spencer Silver, omul care a dat lumii o idee genială

Şi aşa s-a scris istoria ideii geniale care a făcut ocolul lumii şi a marcat generaţiile. Despre Spencer Silver se ştie că avea unele probleme de sănătate. El a fost supus unui transplant de inimă în urmă cu 27 de ani, iar acum a suferit un episod de tahicardie ventriculară şi a decedat.

„Născut în 1941 la San Antonio (Texas), Silver şi-a luat licenţa în 1962 în chimie la Universitatea de Stat din Arizona. În 1966, a primit doctoratul în chimie organică la Universitatea din Colorado. În 1967, a devenit chimist senior pentru laboratoarele centrale de cercetare 3M, specializate în tehnologia adezivilor.

Silver a fost totodată şi un pictor desăvârşit şi a primit peste 20 de brevete americane. Arthur Fry, co-inventatorul Post-it alături de Silver, are în prezent 89 de ani”, arată Agerpres.