A murit marea campioană olimpică Mihaela Peneș. Avea 77 de ani

A murit  marea campioană olimpică Mihaela Peneș. Avea 77 de aniMihaela Peneș. Sursă foto: Facebook/COSR

Mihaela Peneș, fosta mare  campioană olimpică a României la suliță, a murit joi, la vârsta de 77 de ani. În ultimii ani ai vieții, ea și-a împărțit timpul între o mănăstire și un azil de bătrâni din București, departe de lumina reflectoarelor care odinioară îi aduceau aplauze.

A murit Mihaela Peneș. A fost campioană olimpică la suliță

Fostul atlet și actual jurnalist Inocențiu Voinea a anunțat pe Facebook moartea uneia dintre cele mai mari sportive ale României. Vestea morții sale a fost publicată pe rețelele sociale, marcând un moment de tristețe în comunitatea sportivă.

„A zburat după sulița ei, spre ceruri… Adio, Mihaela Peneș! Tristă veste mi-a dat Paula Ivan acum. Discretă cum o știu, i-a păstrat secretul. O întâlnise întâmplător într-un azil unde fusese cu studenții săi în practică, să ajute prin sedințe de kinetoterapie bătrânii de-acolo. Mihaela Peneș se retrăsese nu numai din lumina reflectoarlor, ci și din lume.

O vreme s-a știut că s-a călugărit. Apoi nu s-a mai știut nimic. Paula îi mai trimitea, după ce s-au regăsit, pe cineva pentru a-i mai lua pietrele anilor de pe picioare, de pe trup cu câte un masaj. Mai vorbeau prin mesaje, și de aceea vestea plecării ei din această lume a întristat-o rău pe Paula. Nu mai avea pentru cine ține secretul. M-a sunat și mi-a spus. Joi s-a dus. Au durat formalitățile mai mult decât cele trei zile, după scripturi, și abia astăzi a fost înmormântată la Bellu, lângă familia ei.

N-am puterea să scriu acum mai mult despre Mihaela Peneș, cea care, urcată în avionul spre Tokyo când scara se ridica, s-a întors cu medalia de aur pe piept, la 17 ani. I-am scris povestea, spusă mie de ea, într-una dintre cărțile mele. Poate am să redau câteva pasaje, dar nu acum. Acum sunt trist. Adio, Mihaela Peneș!”, a scris fostul atlet.

A devenit campioană olimpică la 17 ani

Pasiunea Mihaelei Peneș pentru sport a început din copilărie, când a încercat diverse discipline precum înotul, handbalul și baschetul. Totuși, influențată de mama ei, fostă sportivă, a ales să se dedice atletismului, concentrându-se pe aruncarea suliței. Sub îndrumarea profesorului Lixandru Pandele, a stabilit recorduri și a câștigat titlul național de juniori în 1963, marcând începutul unei cariere remarcabile. Legitimată la CS Dinamo București, a continuat să se antreneze cu antrenori de renume, precum Ioan Benga și Titus Tatu, și a început să se facă remarcată pe plan internațional.

În primăvara anului 1964, Mihaela Peneș și-a făcut debutul în competițiile internaționale și a obținut un succes răsunător la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde a câștigat medalia de aur la aruncarea suliței. În patru ani, a continuat să strălucească și la Jocurile Olimpice de la Mexico City, câștigând medalia de argint. Pe lângă succesele olimpice, a dominat scena atletismului național și balcanic, câștigând patru titluri de campioană națională și tot atâtea titluri balcanice în perioada de vârf a carierei sale.

După încheierea carierei sale de atlet, Mihaela Peneș s-a dedicat carierei de antrenor, devenind ulterior antrenor federal și secretar general adjunct al Federației Române de Atletism. În 1990, a început să lucreze la Comitetul Olimpic Român, avansând până la funcția de șef al compartimentului internațional și, între ianuarie și aprilie 1999, a ocupat funcția de secretar general al COR. Retrasă din viața publică în ultimii ani, a fost distinsă cu titlul de Maestru Emerit al Sportului și a primit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de ofițer în anul 2000.