A intrat în vigoare de azi, 10 martie! Lovitură decisivă pentru Putin: Civilii din Ucraina pot trage cu arma. Kremlinul amenință cu represalii

A intrat în vigoare de azi, 10 martie! Lovitură decisivă pentru Putin: Civilii din Ucraina pot trage cu arma. Kremlinul amenință cu represalii Sursă: Vadym Farion | Dreamstime.com

Civilii din Ucraina au permisiunea legală de a deschide focul asupra trupelor identificabile ca fiind forțe ostile, potrivit unei noi legi care a intrat în vigoare la începutul săptămânii curente, luni. Străinii și apatrizii care trăiesc legal în țară pot, de asemenea, să obțină arme și să le folosească împotriva soldaților ruși implicați în actualul război din Ucraina.

Civilii din Ucraina pot folosi armele împotriva trupelor militare rusești, arată o nouă lege intrată în vigoare în această săptămână, eliberarea de arme fiind reglementată de către Ministerul de Interne ucrainean, relatează presa internațională.

Civilii pot trage cu arma împotriva soldaților ruși

Toate armele și munițiile eliberate civililor, străinilor și/sau apatrizilor care trăiesc legal în Ucraina vor fi returnate în termen de cel mult zece zile de la încheierea legii marțiale aflate în vigoare în prezent.

Puștile de asalt și muniția au fost deja eliberate fără discriminare în primele zile ale războiului, în special în capitala Kiev, relatează portalul de știri Daily Sabath. Pe atunci, au izbucnit schimburi de focuri de armă, care au fost oprite doar după impunerea unui stingere strictă a focului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia critică decizia luată de Kiev

Forțele de la Moscova au criticat permisiunea legală oferită de autorități civililor ucraineni de a folosi arme împotriva soldaților ruși.

„Dacă cineva cu o armă în mână atacă un soldat rus, atunci și el devine o țintă”, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ucrainenii, atacați chiar și în zonele coridoarelor umanitare

În altă ordine de idei, civilii ucraineni sunt supuși unor atacuri rusești neîncetate, în special în zonele rutelor de evacuare, așa numitele coridoare umanitare, asupra cărora cele două părți au convenit în mod oficial să nu fie deschis focul.

Este cazul orașului Irpin, de exemplu, care se află în drum spre capitala Kiev. Acesta a fost bombardat din ce în ce mai intens în ultimele zile. Sute de persoane au ieșit din oraș pentru a încerca să scape de forțele rusești care avansează și care par să se îndrepte spre „inima Ucrainei”.

Rute de evacuare minate

Și ruta de evacuare din orașul-port Mariupol a fost, zilele trecute, minată. Acest lucru a fost dezvăluit de directorul de operațiuni al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), Dominik Stillhart, care a spus că unii membri ai personalului au încercat să iasă din regiune, dar și-au dat seama curând că „drumul care le-a fost indicat era de fapt minat”.