Evenimentul Zilei > Social > A început goana mondială după vaccinuri. Ce ţări stau la coadă
A început goana mondială după vaccinuri. Ce ţări stau la coadă

A început goana mondială după vaccinuri. Ce ţări stau la coadă

Goana pentru vaccin favorizează pe cei bogaţi. OXFAM, organizaţie globală înfiinţată în 1942 pentru lupta împotriva sărăciei, a anunțat că în 67 de ţări în curs de dezvoltare, 90% dintre persoane nu vor avea acces la vaccin înainte de 2022.

În 67 de ţări în curs de dezvoltare, nouă persoane din 10 vor rămâne nevaccinate pe tot parcursul anului 2021, în timp ce naţiunile mai bogate au acumulat doze suficiente să-şi vaccineze aproape de trei ori întreaga populaţie, chiar dacă vacinurile în stadiul de experimentare clinică vor fi aprobate pentru a fi folosite. Canada şi-a asigurat doze suficiente pentru a-şi vaccina propia populaţie de cinci ori. Uniunea Europeană, de 2,3 ori.

Este constatarea OXFAM (confederație formată din 20 de organizații caritabile independente axate pe reducerea sărăciei globale) şi a altor organizaţii ale People’s Vaccine Alliance, printre care Amnesty International, Frontline AIDS şi Global Justice Now, care lansează un apel guvernelor şi industriilor farmaceutice pentru a face din vaccinuri „un bun public global”.

Goana după vaccin. Acordurile dintre ţări şi casele farmaceutice

Din analiza datelor privind acordurile încheiate între state şi casele famaceutice adunate de Airfinity (Institutul de analize şi informaţii ştiinţifice), rezultă că ţările bogate, care au 14% din populaţia mondială, au achiziţionat deja 53% din toate vaccinurile mai promiţătoare din cele care au apărut până acum. De partea cealaltă, 67 de ţări cu venituri modeste sau foarte modeste, riscă să fie lăsate deoparte, chiar dacă 5 – Kenia, Myanmar, Nigeria, Pakistan şi Ucraina – au înregistrat 1,5 milioane de contagieri.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE