Evenimentul Zilei > Economie > A început conectarea caselor de marcat la sistemul informatic ANAF. Anunțul Ministerului Finanțelor
A început conectarea caselor de marcat la sistemul informatic ANAF. Anunțul Ministerului Finanțelor

A început conectarea caselor de marcat la sistemul informatic ANAF. Anunțul Ministerului Finanțelor

Agenții economici își pot conecta casele de marcat electronice la sistemul informatic al ANAF, începând de miercuri.

ANAF a început procedura de conectare a caselor de marcat electronice la sistemul informatic al Ministerului de Finanțe. Procedura a început de miercuri, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanțelor. Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al Ministerului de Finanţe – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a început.

Conform sursei citate, începând din această zi, toți contribuabilii își pot conecta casele de marcat fiscale la sistemul informatics. Acest lucru reprezintă un pas important în digitalizarea administrației fiscale. De asemenea, se mai arată în document, astfel vor fi ușurate și sarcinile contribuabililor. Aceștia nu vor mai fi nevoiți să depună lunar anumite declarații.

„De astăzi, toţi contribuabilii pot conecta aparatele de marcat fiscale la sistemul informatic al MF – ANAF. Este un pas important atât în ceea ce priveşte digitalizarea administraţiei fiscale şi creşterea gradului de colectare, cât şi pentru uşurarea sarcinilor contribuabililor, care nu vor mai fi nevoiţi să depună lunar anumite declaraţii”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Ministrul Finanțelor Publice a precizat că a fost elaborat un calendar de implementare a acestei procedure, în colaborare cu asociațiile tehnicienilor de service. Potrivit spuselor sale, în următoarele trei luni nu vor fi aplicate sancțiuni.

„Calendarul de implementare a fost realizat în consultare cu asociaţiile tehnicienilor de service, astfel încât toţi contribuabilii vor putea conecta aparatele de marcat, fără a exista sancţiuni în următoarele 3 luni. Încurajez toţi contribuabilii să se înscrie în SPV (Spaţiul Privat Virtual) pentru a facilita procesul de conectare”, a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

Calendarul de conectare pentru agenții economici

Operatorii economici care deţin aparate de marcat electronice fiscale instalate în zone deservite de reţele de comunicaţii au obligaţia să întreprindă demersurile necesare pentru conectarea acestora la sistemul informatic al MF-ANAF.

Termenele limită de conectare pentru aparatele de marcat electronice fiscale sunt 30 iunie 2021, pentru aparatele de marcat electronice fiscale deţinute de operatorii economici încadraţi în categoria marilor contribuabili. Pentru aparatele de marcat electronice fiscale deţinute de operatorii economici încadraţi în categoria contribuabililor mici şi mijlocii, termenul de conectare este 30 noiembrie 2021.

Obţinerea profilului de către distribuitorii autorizaţi şi unităţile acreditate de service în vederea conectării aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic MF-ANAF se poate face prin intermediul contului creat în sistemul Spaţiu Privat Virtual de către aceştia. Distribuitorii autorizaţi şi unităţile acreditate de service pot descărca în bloc până la 1.000 de profiluri de conectare, subliniază Ministerul Finanțelor.