Evenimentul Zilei > International > A fost măcel în Myanmar. Peste 100 de morţi, printre care şi copii. Reacţia SUA
A fost măcel în Myanmar. Peste 100 de morţi, printre care şi copii. Reacţia SUA

A fost măcel în Myanmar. Peste 100 de morţi, printre care şi copii. Reacţia SUA

Myanmar a atras o reacţia puternică din partea SUA, Marii Britanii şi a Uniunii Europene după ce sâmbătă s-a înregistrat cea mai sângeroasă represiune după lovitura de stat militară din 1 februarie, în urma căreia au murit 107 persoane, printre care şi mai mulţi copii.

A fost măcel în Myanmar! Peste 100 de morţi, printre care şi copii. Reacţia SUA. În acest context, Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului reprezentant Josep Borrell, a condamnat duminică seara „o escaladare inacceptabilă a violenţei”.

Acelaşi oficial a descris vărsarea de sânge ca pe „o cale absurdă” aleasă de junta militară din Myanmar. Înaltul reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate Josep Borrell a numit ziua de sâmbătă „ziua ororii şi a ruşinii”. Conform ultimelor informaţii oficiale, cel puţin 107 persoane au fost ucise în timpul protestelor.

„Reiterez condamnarea UE împotriva violenţei oarbe exercitate împotriva poporului din Myanmar şi îndemn liderii militari să abandoneze această cale absurdă. Această tragedie trebuie să înceteze.

Vom continua să folosim mecanismele UE, inclusiv sancţiunile, pentru a-i viza pe autorii acestor violenţe şi persoanele responsabile de regresul pe calea democraţie şi a păcii. Autorii acestor grave încălcări ale drepturilor omului trebuie să fie traşi la răspundere pentru faptele lor cinice”, a declarata Josep Borrell.

La această situaţie dramatică s-a ajuns după ce activiştii care militează pentru restabilirea democraţiei în Myanmar au chemat la noi demonstraţii sâmbătă. n aceeaşi zi, armata organiza anual o paradă gigantică în faţa şefului armatei, în prezent şeful juntei, generalul Min Aung Hlaing.

A fost măcel în Myanmar!

Imagine de la protestele desfăşurate sâmbătă în Myanmar

Proteste au determinat o reacţie violentă din partea militarilor, soldată cu victime, situaţie care a stârnit protestele comunităţii internaţionale. Presa locală a raportat că au existat şi 552 de arestări.

Amintim că la 22 martie, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Externe din statele membre ale UE, a fost decisă sancţionarea a 11 oficiali mynamarezi. Printre aceştia au fost ofiţeri din armată şi poliţie implicaţi în represiunile care au avut loc după lovitura de stat. Sancţiunile au vizat acordarea de vize şi îngheţarea activelor din UE.

Din cauza celor relatate, Myanmar se află sub embargo în privinţa armelor şi a materialelor ce pot fi folosite pentru represiune. Până în prezent, 14 militari şi poliţişti au fost deja sancţionaţi de UE în 2019 pentru persecutarea minorităţii musulmane rohingya.

Şi preşedintele american Joe Biden a apreciat duminică drept „absolut scandaloasă” reprimarea protestelor din Myanmar. „Este groaznic”, a declarat liderul de la Casa Albă.

„Este absolut scandalos şi, din informaţiile pe care le-am primit, multe persoane au fost ucise într-un mod absolut inutil”, a spus preşedintele SUA, conform Agerpres.