Exclusiv. Ce măsură bizară aplică danezii în școli pentru a-i proteja pe copii de COVID

Exclusiv. Ce măsură bizară aplică danezii în școli pentru a-i proteja pe copii de COVID

Nebunia valului al treilea al pandemiei de COVID-19 a cuprins iar toată Europa, la un an de la explozia bolii.

De la un capăt la celălalt al bătrânului continent se vorbește doar de înăsprirea măsurilor de protecție împotriva virusului care a dat peste cap viața întregii planete. Și de noi restricții. Unele state, cum este și cazul Danemarcei, au decis totuși să redeschidă în această perioadă cursurile pentru elevii mari, adică pentru cei care învață în clasele V-X. Însă, hotărârea de a readuce copiii în școli vine la pachet cu o măsură cam bizară pe care părinții o respectă, dar pe care nu o prea înțeleg.

Teste anticovid pentru serviciu și școală, zoo închis pentru cei nevaccinați

Pentru danezi, valul trei al pandemiei de coronavirus se traduce într-o medie de 500, poate 600 de cazuri pe zi, cu un vârf de 800 de îmbolnăviri zilnice care a fost depășit. Dar și în campanii agresive de testare și vaccinare, atâta vreme cât patronii cer angajaților două teste PCR negative pe săptămână pentru a-i primi la serviciu. Regulă nescrisă pe care o aplică și profesorii în cazul elevilor lor pentru a le permite copiilor să intre la cursuri, să vină în colectivitate. Deschiderea anumitor magazine - ce pare că oferă ceva mai multă libertate de mișcare -, contrastează puternic cu interdicția de a intra la Grădina Zoologică din Copenhaga a celor nevaccinați. Cu toate că imunizarea nu este, cel puțin deocamdată, obligatorie.

Elevii din clasele V-X, din nou la școală. Părinții sunt derutați

În acest peisaj al contrastelor - unde portul măștii e obligatoriu doar în spațiile închise, dar în care danezii sunt în stare să se ia la bătaie pentru nerespectarea recomandărilor privind protecția împotriva COVID-19 -, autoritățile deschid școlile. De fapt, i-au readus la cursuri pe elevii mari, din clasele V-X, pentru că cei mici, din ciclul 0-IV, învață de ceva vreme în sistemul ”față în față” respectând însă anumite măsuri de protecție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia ca elevii mari să vină la școală începând cu 14 martie este una pe care părinții nu prea au înțeles-o atâta vreme cât acest lucru nu se întâmplă așa cum s-a crezut, în baza unui orar zilnic adaptat la programa școlară. Extrem de precauți, reprezentanți ai ministerului danez al învățământului au hotărât ca elevii, indiferent de clasa în care sunt, să vină doar o dată pe săptămână la școală. În acest moment, acea zi a fost stabilită ca fiind luni.

Un curs pe săptămână ținut afară, indiferent de vreme. Copiii trebuie să aibă haine groase

”Din 14 martie, elevii claselor V-X au început cursurile ”față în față”. Adică au fost chemați la școală. Dar e un fel de a spune că au început școala pentru că sunt chemați doar o zi pe săptămână la ore, zi în care nici măcar nu intră în școală. Nu intră în clase! Ca măsură de protecție, să nu se îmbolnăvească de coronavirus, sunt ținuți afară, în curte. Indiferent de vreme. Apoi, după acel curs, după acele ore, sunt trimiși acasă. Părinții au fost avertizați când a început școala ca elevii să fie îmbrăcați gros, să aibă haine pentru ploaie, pentru zăpadă...Ce fel de școală este asta? De ce au mai deschis școlile? Lumea se miră, nu înțelege, dar își trimite copilul la școală ca să nu aibă probleme cu autoritățile”, ne-a spus Laura A., o româncă ce trăiește la Copenhaga.

Vaccinare cu poliția la ușă

În tot acest timp, continuă campania de testare și vaccinare. Ca și în alte țări, pe fondul producerii unor decese suspecte, asociate cu imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, respectivul vaccin a fost scos din circuitul medical. Mai întâi pentru 14 zile și apoi, când lucrurile s-au inflamat și mai tare, pentru o perioadă nedeterminată. Însă, danezii așteaptă ca specialiștii să parcurgă toate etapele testării - aflate acum la debut -, ale unui vaccin autohton despre se spune că, în 2022, va fi pe piața medicală.

Cu sau fără AstraZeneca, cu sau fără vaccinul autohton, danezii au fost asigurați că există aproximativ 20 de milioane de doze, suficiente pentru întreaga populație care nu sare cu mult de șase milioane de oameni. În ritmul actual de vaccinare, autoritățile speră ca până mla sfârșitul verii, toată populația să fie imunizată.

Doar în Copenhaga - oraș unde trăiesc ceva mai mult de 600.000 de oameni -, sunt deschise șapte centre medicale. Acum, din cauza unor probleme apărute recent, care încă nu au fost detaliate și explicate, poliția păzește aceste puncte de vaccinare și testare. Danezii vorbesc de posibile fraude, iar autoritățile au promis că, în curând, vor veni cu explicații care să justifice postarea forțelor de ordine în preajma acelor puncte de medicale.

”Orice mică încălcare a regulilor de distanțare fizică declanșează pe loc un scandal”

”Tensiunea e mare în Copenhaga. Oamenii sunt extrem de nervoși, cum nu i-am mai văzut vreodată. Sunt speriați că s-ar putea îmbolnăvi. Orice mică încălcare a regulilor de distanțare fizică sau de igienă, adică portul măștii, declanșează pe loc un scandal. Zici că se iau la bătaie. La coadă, de exemplu, danezul se uită peste umăr să vadă dacă stai la distanță de el. Îți reproșează imediat dacă te vede aproape de el. În lifturile magazinelor are voie doar o persoană, exceptând cazurile în care sunt mai mulți din aceeași familie. Dacă nu respecți, danezul te raportează imediat poliției și poți să ai probleme”, a mai spus Laura. Photo 144936067 © Deanpictures - Dreamstime.com