Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au condamnat “crimele” comise de armată în Myanmar care traversează o gravă criză de când şefa guvernului civil, Aung San Suu Kyi, a fost răsturnată de la putere.

„Cel puţin 89 de persoane au fost ucise după lăsarea întunericului”, a declarat Asociaţia pentru asistenţa prizonierilor politici (AAPP), un ONG local care înregistrează numărul morţilor după lovitura de stat.

Şi în timp ce ONU a evocat “rapoarte” despre “zeci de morţi, printre care copii, sute de răniţi”, secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres, a condamnat “în cei mai puternici termeni” acest “masacru”.

Junta a atins un „nou prag” în represiune

Secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a declarat “îngrozit” de “teroarea” instaurată de armata birmană. Omologul său britanic, Dominic Raab, a afirmat că junta a atins un “nou prag” în represiune.

Această brutalitate a dus deja la o serie de condamnări şi sancţiuni internaţionale care afectează bunurile multor influenţi ofiţeri, printre care liderul lor, dar presiunea diplomatică a avut până acum un impact redus.

Ziua sângeroasă de sâmbătă a ridicat la 420 numărul persoanelor ucise în violenţele de după lovitura de stat.