Evenimentul Zilei > International > Masacru în Myanmar. Forţele de securitate au deschis focul asupra manifestanţilor. Zeci de morți
Masacru în Myanmar. Forţele de securitate au deschis focul asupra manifestanţilor. Zeci de morți

Masacru în Myanmar. Forţele de securitate au deschis focul asupra manifestanţilor. Zeci de morți

Zeci de persoane au murit sâmbătă în reprimarea manifestaţiilor prodemocraţie în Myanmar, bilanţul deceselor variind de la o sursă la alta.

Potrivit portalului de ştiri Myanmar Now, cel puţin 50 de persoane au fost ucise după ce forţele de securitate au deschis focul asupra manifestanţilor pro-democraţie în diverse zone din Myanmar.

Astfel, conform acestui bilanţ, 13 persoane au fost ucise în al doilea oraş al ţării, Mandalay, nouă în regiunea învecinată Sagaing, iar şapte în capitala comercială Yangon.

Pe de altă parte, conform unui bilanţ realizat de agenţia France Presse, cel puţin 19 persoane au fost ucise în represiune.

Reprimarea are loc chiar de „ziua forţelor armate”, pentru care s-a organizat o uriaşă defilare militară în capitala Naypydaw.

Proteste în Myanmar

Reamintim că circa 300 de deţinuţi arestaţi în Myanmar pentru proteste împotriva loviturii de stat militare de la începutul lui februarie au fost eliberaţi vineri, au indicat martori şi media locale.

Şase autobuze pline cu deţinuţi au ieşit din închisoarea Insein din Yangon, cel mai mare oraş din Myanmar, au consemnat un martor şi publicaţia online ElevenMyanmar, potrivit cărora este vorba de 300 de persoane eliberate.

Autorităţile nu au precizat deocamdată câţi deţinuţi au mai fost puşi în libertate.

Potrivit Asociaţiei de asistenţă pentru deţinuţii politici, cel puţin 2900 de persoane au fost arestate în cadrul reprimării protestelor împotriva puciului din 1 februarie, circa 1000 fiind ulterior puse în libertate, inclusiv 630 miercuri.

Pe de altă parte, tensiunile se menţin în ţară, mai ales în contextul în care armata se pregăteşte să marcheze sâmbătă Ziua forţelor armate.

Potrivit aceleiaşi asociaţii, „în încercarea regimului militar ilegitim de a opri protestele înaintea Zilei forţelor armate, mulţi soldaţi şi aşa-zişi poliţişti comit acte brutale”, joi înregistrându-se 11 noi decese, ceea ce ridică bilanţul de la începutul reprimării manifestaţiilor la 320.

În pofida acestui bilanţ în creştere, mii de locuitori ai ţării iau parte cu regularitate la proteste, cerând revenirea la putere a guvernului condus de Aung San Suu Kyi, aflată de la 1 februarie în arest la domiciliu.

Armata susţine că partidul acesteia, Liga naţională pentru democraţie, care a câştigat alegerile legislative din noiembrie, a fraudat scrutinul, dar nu a adus dovezi în acest sens.

Sursa: Agerpres