Mii de credincioşi au participat ieri la ceremonia de întronizare a Înalt Prea Sfinţitului Teofan, noul Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ce a avut loc la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Printre oficialităţile care au participat la eveniment s-au numărat Patriarhul Daniel, preşedintele Traian Băsescu, care a venit special de la Cluj sâmbătă seara, şi Varujan Vosganian, Emil Boc, Gheorghe Flutur şi Elena Udrea. În mod excepţional, moaştele Sfintei Parascheva au fost scoase în curtea Catedralei Mitropolitane.

Măicuţe ridicate de poliţie

În jurul orei 10.00, la o oră de la începerea liturghiei, solemnitatea momentului a fost perturbată de un incident mai puţin obişnuit. Poliţiştii au reţinut, sub acuzaţia de comportament zgomotos şi necivilizat, un grup de 17 măicuţe, pe care le-au dus la sediu pentru a fi legitimate. „Femeile au fost luate din faţa Mitropoliei pentru că se manifestau zgomotos, necivilizat, iar noi ştim că la astfel de ceremonii liniştea publică este foarte importantă“, susţine Virgina Pralea, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi.

Pe de altă parte, reprezentanţii poliţiei nu au precizat dacă cele 17 persoane fac parte sau nu din casta monahală. „Noi nu putem să ne dăm seama, după buletin, dacă acestea sunt măicuţe sau nu. Din ce le-au declarat poliţiştilor, multe dintre ele au spus că au îmbrăcat straiele monahale fără să fie şi măicuţe“, a adăugat Virginia Pralea. Femeile au primit doar un avertisment şi s-au putut întoarce la slujba de la Catedrala Mitropolitană.

Relaţie specială cu Basarabia

Pentru ca toţi credincioşii prezenţi să se poată închina la Moaştele Sfintei Parascheva, acestea au fost scoase în curtea Mitropoliei încă de la ora 7.00.

De obicei, locul moaştelor nu se schimbă decât o dată pe an, în luna octombrie, de Sărbătoarea Sfintei Parascheva. Liturghia şi cuvântul de binecuvântare rostite de Patriarhul Daniel şi Mitropolitul Teofan de pe splanada din faţa Catedralei Mitropolitane au putut fi urmărite de cei prezenţi pe două ecrane gigantice, amplasate în curtea Mitropoliei.

După ceremonia de întronizare, Mitropolitul Teofan le-a vorbit celor prezenţi despre misiunea Mitropoliei Moldovei în relaţia cu Basarabia. „Mitropolia Moldovei şi Bucovinei are o responsabilitate specială în relaţia cu Basarabia, iar cu ajutorul lui Dumnezeu şi-o va asuma în continuare cu mult curaj“, a subliniat mitropolitul Teofan. Adăpostită la umbră, pe o bancă, Margareta Dăscălescu, 65 de ani, spune că a venit la Mitropolie nu neapărat pentru eveniment, ci mai degrabă pentru că este o obişnuinţă. „Doar sunt creştin ortodoxă, nu musulmancă“, adaugă femeia venită din Tătăraşi.

În schimb, Elena Bujor recunoaş te că a venit special pentru a-i vedea pe Patriarhul Daniel şi pe preşedintele Băsescu. „Acesta este evenimentul Moldovei, învestirea noului mitropolit. Avem atâţia musafiri şi trebuia să vin. Oricum, vin de când eram mică“, mărturiseş te Elena Bujor.

Felicitări de la şeful statului

Preşedintele Traian Băsescu l-a felicitat pe ÎPS Teofan şi a mulţumit Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru invitaţie. „Prin grija Prea Fericitului Patriarh, Iaşiul nu este doar un centru al ortodoxiei române, ci şi un centru de ajutor social al celor în nevoi. Cu siguranţă, ÎPS Teofan va duce mai departe cele începute spre binele românilor şi al BOR“, a declarat Traian Băsescu.

După terminarea ceremoniei, preşedintele Băsescu a mers în mulţime pentru a-i saluta pe credincioşi, după care a plecat spre Hotelul Traian, unde era cazat.

MITROPOLIA OLTENIEI

Gurie Gorjeanul are prima şansă

Urmaşul lui ÎPS Teofan în fruntea Mitropoliei Olteniei va fi cel mai probabil Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, PS Gurie Gorjeanul, potrivit unor surse din cadrul instituţiei. Alţi doi posibili locţiitori sunt PS Vincenţiu Ploieşteanu, Episcop vicar patriarhal şi secretar al Sfântului Sinod al BOR şi PS Casian, Episcopul Dunării de Jos. „Cred că în cursul săptămânii viitoare va fi numit un locţiitor de către Patriarhul Daniel. Statutul BOR permite ca însuşi Patriarhul să conducă Mitropolia Olteniei“, spune Gheorghe Cioiu, de la Mitropolia Olteniei. (Florin Băltăreţu)