Evenimentul Zilei > International > A fost furat Trump prin sistemul „Dominion”? Iată noi indicii
A fost furat Trump prin sistemul „Dominion”? Iată noi indicii

A fost furat Trump prin sistemul „Dominion”? Iată noi indicii

Președintele Donald Trump a tras un puternic semnal de alarmă, joi, 12 noiembrie, privind viciile sistemului de numărare a voturilor Dominion.

Trump a afirmat că acesta se face vinovat de ștergerea a nu mai puțin de 2,7 milioane de voturi în favoarea sa la nivel național.

În ceea ce privește statul-cheie Pennsylvania, aici sistemul de vot ar fi trecut din contul lui Trump în cel al lui Biden 221.000 de voturi.

După cum era de așteptat, Twitter a avertizat imediat în legătură cu veridicitatea afirmației, iar presa s-a repezit și ea să conteste declarația prezidențială.

Până și site-ul Snopes, specializat în verificarea știrilor, a declarat afirmația lui Trump ca fiind falsă.

Însă, nu mai departe de anul trecut, patru congresmeni Democrați, printre care două foste candidate în alegerile prezidențiale primare, senatoarele de Massachusetts, Elizabeth Warren, și de Minnesota, Amy Klobuchar, trăgeau un semnal de alarmă similar privind vulnerabilitățile sistemelor electronice de numărat.

Într-o scrisoare din 6 decembrie 2019, Warren, Klobuchar, alături de senatorul de Oregon, Ron Wyden, și de reprezentantul de Wisconsin, Mark Pocan, depuneau o sesizare oficială la adresa companiilor care au realizat cele trei softuri desemnate pentru alegeri, respectiv Election Systems & Software, Dominion Voting Systems și Hart InterCivic, și despre care politicienii democrați afirmau acum un an că „pun în pericol corectitudinea alegerilor”.

Iată mai jos un paragraf din scrisoarea care este încă disponibilă pe site-ul Senatului Statelor Unite.

„Numai în 2018, «alegători din Carolina de Sud au relatat despre mașini care le-au schimbat voturile după ce le-au introdus, despre scanere care au respins voturile de hârtie în Missouri și mașini stricate care au provocat cozi lungi în Indiana».

„În plus, cercetătorii au descoperit recent vulnerabilități nedivulgate anterior la «aproape treizeci de sisteme electorale backend din 10 state».

„Și, chiar anul acesta, după ce sistemul electronic al candidatului Democrat arăta că a primit un număr improbabil de 164 de voturi din 55.000 de voturi exprimate în Pennsylvania, în 2019, în alegerile judiciare, președinta Republicană a districtului a declarat: «Nimic nu a mers bine în ziua alegerilor. Totul a mers prost. Există o problemă.»

„Aceste probleme pun în pericol corectitudinea alegerilor noastre și demonstrează importanța unor sisteme electorale care să fie puternice, rezistente și invulnerabile la atacuri.”

Evident că această scrisoare nu dovedește că afirmațiile lui Trump sunt adevărate – ele trebuie dovedite în justiție. Însă arată că afirmațiile despre probleme la sistemele de vot existau cu mult înainte ca Trump să tragă semnalul de alarmă.