A crescut numărul de cazuri de rujeolă în România! Bilanț îngrijorător

A crescut numărul de cazuri de rujeolă în România! Bilanț îngrijorător

Pe teritoriul țării s-au înregistrat în ultima săptămână 28 de cazuri noi confirmate în cinci județe din țară, a anuțat Centrul Național de Supraveghere și control al Bolilor Transmisibile.

Astfel, în România, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă raportate până vineri, 6 iunie, este de 20.150, în urma cărora au survenit 64 de decese.

În ultima săptămână, au fost raportate 28 cazuri nou confirmate în Săla, Bihor, Iaşi, Neamţ şi Satu Mare. Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Astfel, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Rujeola (pojarul) este o boala infecţioasă care adesea duce la complicaţii.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, în perioada 27 aprilie - 1 mai au fost raportate încă 119 cazuri în judeţele: Satu Mare - 35; Neamţ - 34; Cluj - 23; Suceava - 19; Timiş - 4; Bihor şi Braşov - câte 2.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeolă pe teritoriul Romaniei (...) Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricând.. În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecțioase și să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul”, delcara Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, la finalul lunii aprilie.

Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva bolilor infecțioase, care contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieți anual, la nivel global, spune ministerul Sănătății. În acest context, Ministerul Sănătății a achiziționat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste intre 6 luni si 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de vârstă.