A 17-a zi de război. Șase rachete au lovit aerodromul militar din sudul Kievului. Orașele, transformate în ruină. „Va fi Stalingradul Rusiei”. VIDEO/UPDATE

Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Este a șaptesprezecea zi de război în Ucraina. Forțele rusești se apropie tot mai mult de capitala Kiev și își intensifică asaltul asupra altor orașe-cheie din Ucraina. Între timp, primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a fost răpit de forțele rusești. În urmă cu puțin timp, localnicii au ieșit la protest pentru a cere eliberarea acestuia. Livrările de gaz și apă au fost sistate, iar inamicii au atacat depozite de alimente. Iată ultimele evoluții ale războiului din Ucraina!

6 rachete lansate în zona aerodromului militar de la sud de Kiev

UPDATE 12: Un aerodrom militar ucrainean situat la sud de Kiev a fost lovit de rachete rusești. Primarul din Vasylkiv a declarat că atacul a distrus pista de aterizare și un depozit de combustibil, precum și că a provocat explozii la un depozit de muniție.

Un videoclip postat pe rețelele de socializare a arătat un fum negru și gros care ieșea de pe aerodrom.

Departamentul de Poliție din Kiev a confirmat, de asemenea, că depozitul de muniții a fost avariat, după care a izbucnit un incendiu.

„Pompierii lucrează la fața locului. Poliția stabilește dacă există pagube la casele din apropiere. Informațiile despre victime sunt în curs de clarificare”, a transmis Poliția din Kiev pe pagina sa de Facebook.

Adăpost pentru peste 80 de oameni, bombardat de ruși

UPDATE 11: Forțele rusești au bombardat o moschee din Mariupol, oraș portuar din sudul Ucrainei, unde s-au refugiat peste 80 de adulți și copii, inclusiv cetățeni turci, potrivit Ministerului ucrainean de Externe.

Ucraina a acuzat Rusia că refuză să permită oamenilor să iasă din Mariupol, unde o blocadă a lăsat sute de mii de oameni blocați. Rusia dă vina pe Ucraina pentru eșecul evacuării.

Ministerul ucrainean de Externe a transmis pe Twitter că moscheea Sultanului Suleiman Magnificul din Mariupol a fost bombardată de „invadatorii” ruși.

„Mai mult de 80 de adulți și copii se ascund acolo de bombardamente, inclusiv cetățeni din Turcia”, precizează acesta.

Nu există detalii despre persoane ucise sau rănite. Moscova a negat că ar fi vizat zone civile.

„Kiev va fi Stalingradul Rusiei”

UPDATE 10: Bătălia pentru capitala Ucrainei, Kiev, ar putea fi noul Stalingrad al Rusiei, a declarat un parlamentar ucrainean. Sviatoslav Iurah, cel mai tânăr parlamentar ucrainean din istorie și fost consilier al președintelui Volodymyr Zelensky, ajută la apărarea voluntară din Kiev.

El a declarat pentru emisiunea Today de la BBC Radio 4 că regiunea s-a confruntat peste noapte cu un „baraj” de rachete și că există lupte continue la periferia orașului. Acesta avertizează că Rusia ar trebui să se pregătească pentru pierderi grele în cazul în care va avansa asupra orașului.

„Este un oraș masiv, cu milioane de locuitori, iar dacă rușii vor încerca să intre, vor avea o luptă destul de grea - acesta va fi Stalingradul lor, dacă vor dori să facă acest lucru”, spune el, referindu-se la cea mai sângeroasă bătălie din cel de-al Doilea Război Mondial, în care au murit aproximativ 1,1 milioane de soldați sovietici și 800.000 de soldați naziști germani și români. Bătălia din 1942-43 a fost un punct de cotitură, oprind avansul nazist în Rusia.

„Nimeni nu se va preda - vă pot garanta acest lucru”, a spus deputatul Sviatoslav Iurah, precizând că a coordonat discuțiile cu diverse unități ale armatei pentru a conduce „eficient” viitoarea bătălie.

Orașul rămâne în vizorul trupelor rusești pregătite să organizeze un asalt asupra capitalei ucrainene.

Proteste la Melitopol: „Eliberați primarul!”

UPDATE 9: Locuitorii din Melitopol au organizat un miting în fața administrației raionale ocupate de soldații ruși și cer eliberarea primarului Ivan Fedorov, care a fost surprins, vineri, într-un videoclip în timp ce acesta fusese reținut de inamici pe motiv că a comis infracțiuni de terorism.

„Eliberați primarul!”, scandează ucrainenii adunați la protest.

Rusia a bombardat o clinică de oncologie din sudul țării

UPDATE 8: Trupele rusești au bombardat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, un spital regional de oncologie din orașul Mykolayiv din sudul Ucrainei, a transmis, pe Facebook, șeful Autorității Regionale de Sănătate, Maksym Beznosenko.

„Doar un ciudat poate ataca pe cei slabi, care sunt pacienții noștri. Chiar acum, acești monștri au bombardat spitalul de oncologie. Un spital care oferă îngrijiri pacienților cu cancer din toată regiunea Mykolayiv.

Dacă ura împotriva inamicului unește oameni, atunci suntem deja cea mai unită națiune din lume. Dacă Rusia vede pacienții cu cancer ca pe un adversar egal care reprezintă o amenințare - nu este doar bolnavă, este deja în agonie. Și acesta este singurul lucru care ne poate înveseli în astfel de circumstanțe”, a transmis șeful Autorității Regionale de Sănătate.

Potrivit lui Beznosenko, bombardamentele nu au provocat pagube semnificative. „Noi continuăm să lucrăm”, a adăugat el.

Cea mai mare parte a forțelor rusești, la 25 km de Kiev

UPDATE 7: Cea mai mare parte a forțelor terestre rusești se află în prezent la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei ucrainene, Kiev, a transmis Ministerul britanic al Apărării.

„Luptele la nord-vest de Kiev continuă, cu majoritatea forțelor terestre rusești aflate în prezent la aproximativ 25 de kilometri de centrul orașului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

„Elemente ale coloanei rusești mari de la nord de Kiev s-au dispersat. Acest lucru are, probabil, scopul de a sprijini o încercare rusă de a înconjura orașul. Ar putea fi, de asemenea, o încercare a Rusiei de a-și reduce vulnerabilitatea la contraatacurile ucrainene, care au afectat semnificativ forțele rusești”, a mai arătat Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE 6: Potrivit viceprimarului orașului Mariupol, Serghei Orlov, oamenii săi duc o lipsă periculoasă de hrană și de apă și nu există „nici electricitate, nici alimentare cu apă, nici încălzire, nici sistem sanitar”.

Civilii sunt nevoiți să topească zăpada pentru a bea apă și să taie lemne pentru a găti și a se încălzi la temperaturi sub zero grade, spune el.

Mariupol este o țintă strategică cheie pentru Rusia. Cucerirea acestuia ar permite rebelilor susținuți de Rusia în estul Ucrainei să își unească forțele cu trupele din Crimeea - peninsula sudică anexată de Rusia în 2014.

Post de comandă rus, distrus de ucraineni

UPDATE 5: Comandantul șef al Forțelor Armate din Ucraina, Valery Zalujni, a anunțat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, o nouă victorie împotriva inamicilor.

Comandantul a publicat pe pagina sa de Facebook un videoclip care arată cât de precis funcționează forțele aeriene. Atașat acestuia, a notat, printre altele: „Acum câteva minute, un post de comandă al inamicului în direcția Kiev a fost distrus”.

Livrările de gaz, căldură și apă au fost întrerupte în Cernihiv

UPDATE 4: Situația din orașul Cernihiv, care se află sub amenințarea focului și unde oamenii au rămas fără provizii, se înrăutățește pe zi ce trece. În timp ce se confruntă cu bombardamente constante, inclusiv aeriene, livrările de gaz, căldură și chiar apă au fost sistate, relatează presa locală.

Stocurile pe care oamenii le-au acumulat se vor epuiza în curând. Electricitatea este disponibilă doar în câteva zone, iar cea mai mare parte a orașului este lipsită de lumină și comunicații.

Orașul - care avea o populație de aproximativ 300.000 de locuitori înainte de război - este înconjurat de forțele rusești și a suferit pagube importante.

Incendiu la un depozit de alimente din Kiev

UPDATE 3: Un depozit de alimente congelate din regiunea Kiev a luat foc sâmbătă, în urma unor bombardamente, potrivit unei postări a Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență (SES) din Ucraina. Bombardamentul a avut loc sâmbătă dimineața la ora 3.40 (01:40 GMT).

Imaginile publicate de SES au arătat pompieri care se grăbeau să stingă un incendiu masiv la ceea ce părea a fi un depozit cu un singur etaj.

Sursă: Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență (SES)

SES a precizat că incendiul a fost localizat începând cu ora 07:54 și că pompierii încă lucrează pentru a stinge flăcările.

Până în prezent nu au fost raportate victime.

UPDATE 2: Autoritățile locale din Ucraina au transmis că mai multe explozii au avut loc sâmbătă dimineață în orașele Nikolaev, Dnipro și Kropyvnytskyi.

Potrivit unui canal Telegram administrat de autoritățile locale, sistemul de apărare antiaeriană din Dnipro a fost activat cu succes.

Nu este clar câte explozii au lovit Dnipro, dar autoritățile au adăugat că așteaptă să primească un răspuns oficial din partea armatei.

Două explozii la Dnipro, în primele ore ale dimineții

UPDATE 1: Jurnaliștii de la CNN din orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, au declarat că au simțit cel puțin două explozii și au văzut ceea ce părea a fi rămășițele unor tiruri antiaeriene sâmbătă dimineață.

Echipa de jurnaliști a remarcat, de asemenea, fum care se ridica la est de râu.

Sirenele de raid aerian au început să sune sâmbătă la ora locală 5:25 și încă mai sună.

Știre inițială: În a șaptesprezecea zi de război în Ucraina, atacurile rușilor asupra unor orașe cheie continuă. Forțele armate ale inamicilor avansează spre capitala Kiev, unde au fost raportate explozii încă de la primele ore ale zilei. Vestul țării este în continuare vulnerabil, după ce Vladimir Putin a ordonat atacarea lor pentru prima dată vineri, 11 martie.

A 17-a zi de război. Orașe-cheie din Ucraina, bombardate

Forțele rusești și-au extins ofensiva în vestul Ucrainei pentru prima dată vineri, cu lovituri care au vizat aerodromuri militare.

În est, există tot mai multe dovezi că orașul Volnovakha a căzut în mâinile forțelor ruse și ale aliaților lor din autoproclamata Republică Populară Donețk.

Orașul Kherson din sudul țării pare să fi fost capturat, potrivit serviciilor de informații ale apărării americane.

Capitala Kiev e încolțită de inamici

Echipele de jurnaliști internaționali din Kiev au transmis, în dimineața zilei de sâmbătă, că au auzit explozii în primele ore, în timp ce capitala se află sub presiune.

Orașele Harkov, Mariupol, Mykolaiv și Sumy sunt, de asemenea, sub un atac susținut al Rusiei.

Vineri, orașe importante, printre care Dnipro, Lutsk și Cernihiv, au fost lovite de rachete, fiind raportate victime. Loviturile au țintit structuri civile, inclusiv o școală, clădiri de apartamente, o fabrică de încălțăminte, un stadion de fotbal și o bibliotecă.

Primar ucrainean răpit și anchetat de ruși

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a fost surprins, vineri, într-o înregistrare video în timp ce era scos de bărbați înarmați dintr-o clădire guvernamentală din sud-estul orașului. La scurt timp după aceea, procurorul regional din Luhansk, susținut de Rusia, a afirmat că Fedorov a comis infracțiuni de terorism și că este anchetat.

Președintele Ucrainei a declarat că detenția lui Fedorov a fost o „crimă împotriva democrației”, iar Ministerul de Externe de la Kiev a calificat-o drept o crimă de război care încalcă Convențiile de la Geneva.

Ce se întâmplă la Cernobîl

Între timp, la centrala nucleară de la Cernobîl, specialiștii lucrează la repararea liniilor electrice deteriorate, a informat ONU. Autoritățile ucrainene au declarat că liniile au fost întrerupte în întregime în această săptămână din cauza bombardamentelor rusești.

Centrala, care se bazează de miercuri pe generatoare diesel pentru energie de rezervă, se află sub control rusesc, iar peste 200 de angajați trăiesc și lucrează efectiv acolo în condiții dificile.

În altă ordine de idei, președintele american Joe Biden a avertizat Rusia că va plăti un „preț sever” dacă va folosi arme chimice și a reiterat că SUA nu vor trimite trupe terestre în Ucraina.

„Nu vom lupta în al treilea război mondial în Ucraina”, a declarat Biden - adăugând că, în schimb, SUA vor contribui la furnizarea de arme, bani și ajutoare alimentare pentru această țară.

Bilanțul refugiaților și victimelor din Ucraina

Potrivit ultimei actualizări a bilanțului ONU, cel puțin 2, 5 milioane de persoane au fugit din Ucraina după declanșarea războiului de pe data de 24 februarie.

Până vineri, ONU a înregistrat 1.546 de victime civile în Ucraina, dintre care 564 de morți și 982 de răniți - deși estimează că numărul real este mult mai mare.