Vladimir Putin, pus la colț: Economia Rusiei va fi „devastată” de sancțiuni. Restricții suplimentare

Vladimir Putin, pus la colț: Economia Rusiei va fi „devastată” de sancțiuni. Restricții suplimentare Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Statele Unite ale Americii și aliații lor iau în considerare sancțiuni suplimentare pentru a pedepsi Rusia pentru „atrocitățile” comise în Ucraina, după ordinul lui Vladimir Putin de a declanșa război, a declarat, joi, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen. Occidentul vrea să impună restricții împotriva Rusiei chiar dacă sancțiunile existente lovesc deja din plin economia țării care riscă, de altfel, să intre în incapacitate de plată.

Economia rusă va fi „devastată”, a afirmat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, în timpul unui eveniment organizat de presa internațională, comentând decizia președintelui Vladimir Putin de a continua războiul. Reprezentantul american a transmis că autoritățile continuă să ia în considerare măsuri suplimentare, drept o consecință a războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.

Rusia se va confrunta cu noi sancțiuni, după decizia lui Putin

Janet Yellen nu a detaliat detalii cu privire la ce sancțiuni suplimentare ar putea fi impuse, deși a menționat că Rusia nu și-a oprit invazia în Ucraina.

„Continuăm să lucrăm foarte strâns cu aliații noștri pentru a lua în considerare sancțiuni”, a spus Yellen.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În acest moment, nu vedem Rusia să se retragă din războiul oribil pe care l-a început, o invazie neprovocată a patriei ucrainene. De fapt, atrocitățile pe care le comit împotriva civililor par să se intensifice. Așadar, este cu siguranță potrivit să lucrăm cu aliații noștri pentru a lua în considerare sancțiuni suplimentare”, a arătat secretarul Trezoreriei.

Reprezentantul american a detaliat daunele economice și financiare cauzate de sancțiunile occidentale impuse în ultimele săptămâni.

„Am izolat Rusia din punct de vedere financiar. Rubla a fost în cădere liberă. Bursa rusă este închisă. Rusia a fost efectiv exclusă din sistemul financiar internațional”, a declarat Yellen, adăugând că accesul băncii centrale ruse la rezervele sale a fost în mare parte tăiat.

Consecințele economice pe care le suportă SUA și Europa

Yellen a recunoscut că este „sigur” că va exista un efect economic asupra SUA și Europei ca urmare a sancțiunilor, deși a spus că oficialii au făcut eforturi pentru a minimiza acest lucru.

„A împins deja în sus prețurile globale ale petrolului. Vedem acest lucru chiar în prețurile la pompă”, a spus Yellen.

Întrebată dacă aliații europeni vor lua măsuri pentru a interzice petrolul și gazele rusești, Yellen a reiterat că oficialii americani recunosc că „nu toate țările sunt în aceeași poziție” pentru a întrerupe livrările de energie rusească.

„Avem o dependență foarte mică de petrolul rusesc”, a spus Yellen.

Inflația ridicată este o „preocupare extraordinară”

Yellen a recunoscut joi costul ridicat al vieții cu care se confruntă familiile americane, în condițiile în care inflația a atins un nou maxim al ultimilor 40 de ani.

Yellen a declarat că inflația ridicată este „extrem de îngrijorătoare”, deși a precizat că acesta este un fenomen global și unul legat în multe feluri de perturbările provocate de pandemia COVID-19.

Deși salariile ajustate în funcție de inflație au scăzut, Yellen a subliniat că lucrătorii cu salarii mai mici au înregistrat creșteri salariale mai mari decât inflația. După ce a luat în considerare ajutoarele de șomaj sporite și cecurile de stimulare, Yellen a declarat: „Americanii s-au descurcat destul de bine”.

„Nu vreau să spun că inflația nu este o problemă. Inflația este o problemă”, a spus Yellen, citată de CNN.

Cele mai mari scumpiri de prețuri după 1982

Prețurile de consum au urcat cu 7,9% în februarie față de anul precedent, cea mai mare creștere din ianuarie 1982, a anunțat joi guvernul.

Yellen a declarat că propunerile înaintate de administrația Biden ar „aborda în mod semnificativ costurile care împovărează cu adevărat” gospodăriile americane, inclusiv costul îngrijirii copiilor, al îngrijirii bătrânilor, al asistenței medicale și al medicamentelor pe bază de rețetă.

Dar secretarul Trezoreriei a recunoscut, de asemenea, puterile limitate ale președinției de a domoli inflația pe termen scurt.

„Inflația este în primul rând treaba Rezervei Federale”, a declarat Yellen, prima femeie care a condus Fed. „Trebuie să ne așteptăm ca Rezerva Federală să ia măsuri pentru a reduce inflația. Și am încredere că Fed va lua măsurile care sunt necesare”.

În încercarea de a diminua inflația, este de așteptat ca Fed să majoreze ratele dobânzilor săptămâna viitoare, lansând primul său ciclu de majorare a ratelor de la cel care a început sub conducerea lui Yellen în 2015.