Guvernul de la Sofia a declarat că controalele la frontieră vor fi aplicate la granița bulgaro-română timp de șase luni începând cu 1 ianuarie. Înainte de a se alătura oficial Schengen, Bulgaria a luat o decizie în acest sens, împreună cu România, Austria și Ungaria.
Declarația cvadripartită va fi pusă în aplicare odată cu 1 ianuarie 2025
Miercuri, Consiliul de Miniștri de la Sofia a decis să introducă controale temporare la frontiera internă bulgaro-română și să suspende funcționarea punctelor de trecere a frontierei bulgaro-greacă și bulgaro-română.
Acest lucru vine înainte de aderarea la Schengen cu granițele terestre, care a fost convenită la Budapesta cu România, Ungaria și Austria la 22 noiembrie, potrivit agenția BTA.
Scopul acestei decizii este de a garanta punerea în aplicare a declarației cvadripartite dintre Austria, Bulgaria, Ungaria și România, care a fost aprobată la Budapesta la 22 noiembrie. De asemenea, este de a garanta punerea în aplicare a Deciziei Consiliului (European) privind stabilirea datelor pentru eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne cu și între Republica Bulgaria și România.
Controale la frontiera internă vor mai dura șase luni
În conformitate cu Declarația cvadripartită de la Budapesta, pentru a preveni potențialele amenințări la adresa securității cauzate de modificările modelelor de migrație care ar putea apărea ca urmare directă a absenței controalelor la frontierele interne, controalele la frontieră vor fi efectuate pentru o perioadă de şase luni la punctele de trecere a graniței cu România, după care vor fi suspendate.
Consiliul UE a decis la 12 decembrie că România și Bulgaria devin granițe externe ale spațiului Schengen. Aceste țări vor intra în Schengen cu granițele lor terestre de la 1 ianuarie anul viitor.
Presa bulgară a fost prezentă încă din 12 decembrie, când Consiliul European a decis că vor fi luate măsuri la punctele de trecere a frontierei bulgare ca urmare. A scris următoarele despre punctele de trecere cu România:
Punctul de trecere frontieră Vizin
După aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen pe cale terestră, începând cu 1 ianuarie, trecerea prin punctul de trecere a frontierei pe Podul peste Dunăre de la Vidin-Calafat, la frontiera româno-bulgară, şi încasarea taxelor de trecere pe pod se vor desfăşura ca şi până acum, a fost declarat guvernatorul regiunii Vidin, Ani Harutiunian. În primele şase luni ale anului 2025, poliția de frontieră va funcționa parțial pe baza „analizei de risc”.
Punctul de trecere frontieră Ruse
Zona podului peste Dunăre de la Ruse la frontiera româno-bulgară nu va suferi modificări semnificative de infrastructură după 1 ianuarie 2025.
Potrivit punctului de trecere a frontierei, modificările vor fi în principal legate de semnalizarea și organizarea traficului în zonă.
Cu toate acestea, declarația comună a Austriei, Ungariei, României și Bulgariei de luna trecută spune că supravegherea frontierei bulgare de nord va continua pentru următorii șase luni.
În noiembrie, comisarul şef Anton Zlatanov, directorul Direcției Generale a Poliției de Frontieră, a declarat că nu toate persoanele și mașinile care traversează frontiera vor fi controlate.
Aproximativ 5% până la 10% din mașini vor fi separate și verificate la capătul zonei de frontieră, în principal la ieșirea din Bulgaria, conform metodei de analiză a riscurilor care se concentrează pe migrația ilegală.
Se așteaptă să fie identificată calea principală de trafic. În plus, Direcția Regională de Drumuri ar trebui să schimbe indicatoarele pentru a acorda prioritate autovehiculelor care vin din România la ieşirea din zona de trecere a frontierei, mai degrabă decât celor care merg spre Marten și Silistra.
Punctul de trecere frontieră Plevna
Guvernatorul regional Nikolao Abraşev a informat BTA că o reuniune a avut loc la Administrația Regională Plevna, unde s-a discutat despre pregătirea instituțiilor pentru aderarea viitoare a Bulgariei la Schengen pe cale terestră. Guvernatorul regional a adăugat că a devenit evident că va fi necesar să se stabilească zone pentru inspecția vehiculelor în afara teritoriului complexului de feriboturi din Nikopol pentru controlul trecerii frontierei.
Punctul de trecere frontieră Silistra
Guvernatorul regional Ilian Velikov a declarat că, după întâlnirile cu instituțiile responsabile, cele două puncte de trecere a frontierei din regiunea Silistra, „Silistra - Cularasi”, care oferă legături aeriene și cu feriboturi cu România în fiecare zi, precum și „Kainarja - Lipnița”, vor fi pe deplin operaționale în conformitate cu cerințele regulamentului european care au fost luate de Consiliul UE.
A spus că se așteaptă ca controlul la frontieră să fie efectuat în mod selectiv încă șase luni. Poliția de frontieră nu a stabilit încă locațiile, locațiile de desfășurare și metodele de colectare a taxelor de la vehiculele care trec.
Punctul de control Dobrici
Cele trei puncte de trecere a frontierei de la frontiera româno-bulgară, „Kardam”, „Durankulak” și „Severnjak”, vor fi pe deplin operaționale în conformitate cu cerințele regulamentului european dacă Bulgaria va primi un aviz pozitiv pentru a intra în Schengen cu frontiere terestre deschise.
Centrul de presă al Administrației Regionale Dobrici a informat că, pentru a preveni bolile contagioase ale animalelor, Direcția Regională pentru Siguranța Alimentară din Dobrici va continua să efectueze control fitosanitar și dezinfecții la toate cele trei.
Activitatea Agenției Vamale privind taxele și permisele va fi suspendată la punctele de trecere a frontierei „Kardam” și „Durankulak”. Vor fi instalate semnele și indicatoarele necesare.
Punctul de trecere frontieră Veliko Târnovo
Petko Angelov, şeful Departamentului Poliției de Frontieră a declarat că în termen de şase luni de la aderarea Bulgariei la Schengen, controalele vehiculelor și oamenilor vor continua în zona de frontieră a Portului Internațional Sviştov, la frontiera româno-bulgară.
Construirea punctelor de control la cele trei intrări în Sviştov – din Pleven, din Ruse și din Veliko Târnovo – necesită pregătiri de infrastructură și tehnică. Pentru primele două intrări, va fi mai ușor, pentru că există locuri distincte unde acest lucru poate fi realizat.
Săptămâna trecută, inspectorul-şef Angelov a declarat că intrarea dinspre Veliko Târnovo va fi un pic mai dificilă, pentru că trebuie să alegi un loc potrivit pentru a evita obstrucționarea traficului.
Punctul de control Vrața
Stațiile de lucru automatizate la punctul de control „Oriahovo” de la granița româno-bulgară efectuează un control în timp real pentru a înregistra și monitoriza toate persoanele și mașinile care trec.
În primele şase luni ale anului viitor, intensitatea controlului la frontieră va fi modificată. Controalele aleatorii vor fi efectuate pe o mică parte a autovehiculelor aflate în trecere.
Clădirile din punctele de trecere vor fi păstrate. Administrația districtuală a declarat că eliminarea completă a controalelor la frontieră va avea loc până la sfârșitul lunii iunie 2025.
Între timp, instituțiile de stat care lucrează la punctele de trecere a frontierei vor începe să simplifice procedurile pentru a permite o reorganizare rapidă a operațiunilor.