Comisia Von der Leyen: marea târguială

Comisia Von der Leyen: marea târguialăUrsula von der Leyen / Sursă: Palinchak | Dreamstime.com

Comisia von der Leyen și marea târguială. Confruntare între PPE și social-democrați cu privire la numirile de comisari europeni. Negocierile sunt blocate cu zece zile înainte de votul crucial.

Von der Leyen, misiune dificilă

Confruntarea dintre PPE și social-democrați în jurul noii Comisiei conduse de Ursula von der Leyen ia o întorsătură periculoasă.

Dreapta europeană amenință că o respinge pe comisarul spaniol Teresa Ribera pentru a-i forța pe social-democrați să accepte întregul pachet de nominalizări, inclusiv pe controversatul Raffaele Fitto ca vicepreședinte executiv, precum și pe ungurul Oliver Varhelyi (candidatul lui Viktor Orban).

Audierea agitată a Teresei Ribera ilustrează strategia PPE. Comisarul desemnat pentru concurență (și pentru tranziția curată, echitabilă și competitivă) a fost supus unor critici dure, variind de la gestionarea de către ea a inundațiilor din Valencia, până la presupusa ei lipsă de experiență în probleme de concurență. Conservatorii spanioli au profitat de ocazie pentru a-și expune diferendele naționale, transformând exercițiul într-o reglare ce conturi politică.

Bătălia comisarilor

Mesajul PPE este clar: nu Teresa Ribera fără Raffaele Fitto și Oliver Varhelyi. Așa sau deloc. „Totul este în mâinile socialiștilor”, mărturisește un executiv al PPE.

„Povestea Ribera nu este nimic. Doar o modalitate de a le arăta că nu își vor primi 'jucăria' dacă nu acceptă tot pachetul!”

O tactică ce creează tensiuni și în cadrul PPE. Pentru că sprijinul pentru Raffaele Fitto (grupul ECR) și maghiarul Varhelyi (grupul Patrioților) nu este de la sine înțeles.

Pentru Donald Tusk, dușmanul declarat al ultraconservatorilor polonezi din ECR, și Peter Magyar, opozantul numărul unu al lui Viktor Orban în Ungaria, pastila de înghițit este amară.

Dimpotrivă, pentru Forza Italia a lui Antonio Tajani, sprijinul pentru Fitto este esențial, deoarece Forza Italia (PPE) este implicată în coaliția italiană cu Fratelli d'Italia, partidul lui Raffaele Fitto.

Parlamentul European

Parlamentul European / SURSA FOTO: Parlamentul European

Giorgia Meloni urcă pe metereze

Socialiștii caută o ieșire onorabilă. Raphaël Glucksmann schițnează o pistă de aterizare: validați-l pe Fitto, dar refuzați-i titlul de vicepreședinte executiv.

O umilire care este privită rău la Roma. Șefa guvernului, Giorgia Meloni, a intervenit joi. Președinta Consiliului critică vehement opoziția social-democrată a țării sale față de vicepreședinția lui Fitto.

„Desigur că ne putem angaja într-o luptă politică internă, dar în afara granițelor naționale, reprezentăm națiunea și punem întotdeauna națiunea înaintea certurilor noastre interne”, spune ea.

Și să ne amintim că în 2019 Raffaele Fitto, pe atunci europarlamentar, a votat în favoarea candidatului socialist italian, Paolo Gentiloni, punând astfel interesul Italiei deasupra diviziunilor partizane.

Comisia Von der Leyen ar putea trece fără voturile de la socialiști

În acest context exploziv, Valérie Hayer, președinta grupului Renew, încearcă de câteva săptămâni o mediere.

Propunerea sa: o cartă programatică comună între PPE, S&D și Renew pentru a stabili liniile generale ale mandatului. O încercare de a trece dincolo de certurile personale pentru a se concentra pe substanță.

„În fiecare zi, scade un pic încrederea între grupuri”, remarcă membrii Renew.

Manfred Weber, șeful PPE, nu-și face griji. A mai trăit astfel de momente tensionate.

„Am respins-o pe Sylvie Goulard în 2019 și asta nu ne-a împiedicat să lucrăm ulterior bine cu grupul Renew”, le-a spus el celor apropiați.

PPE știe că se află într-o poziție de forță, sprijinindu-se pe forțele de extremă dreapta. „Am putea aproba Comisia fără socialiști…”, amenință cei din PPE.

Cursă contra cronometru

Ascensiunea forțelor populiste în cadrul Parlamentului European necesită o coeziune minimală între forțele pro-europene. Următoarele zile vor fi decisive.

Numărătoarea inversă a pornit. Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, menține pentru moment un program ambițios: evaluarea comisarilor de către Conferința președinților de grup (CoP) din 20 noiembrie, votarea întregii Comisii pe 27, pentru ca să intre în funcție pe 1 decembrie.

Mediere dificilă, care lasă puțin timp grupurilor politice pentru a-și rezolva diferendele. Europa nu are nevoie de un blocaj instituțional, într-un moment în care provocările geopolitice și climatice cer o Comisie pe deplin operațională la 1 decembrie.

(Autor: Emmanuel Berretta, Le Point; Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)