Partidul Comunist din China aruncă 1,40 trilioane de dolari pentru a-și stabiliza economia

Partidul Comunist din China aruncă 1,40 trilioane de dolari pentru a-și stabiliza economiaCHINA-SUA / sursa foto: dreamstime.com

China comunistă a anunțat vineri un pachet de împrumuturi de 10 trilioane de yuani (1,40 trilioane de dolari) pentru a ușura presiunea financiară asupra guvernelor locale și pentru a stabiliza creșterea economică aflată în declin, în contextul în care se confruntă cu o nouă presiune după realegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA.

China, îngrijorată de revenirea la putere a lui Trump

Măsurile confirmă schimbarea față de strategiile de stimulare pentru a revigora creșterea pe care China le-a implementat în trecut. Ei își propun să echilibreze bilanțurile municipale ca obiectiv pe termen lung, mai degrabă decât să injecteze direct bani în economie.

Ministrul Finanțelor, Lan Foan, a declarat că urmează mai multe stimulente, dar unii analiști spun că Beijingul s-ar putea să nu vrea să își folosească toate armele înainte ca Trump să preia oficial puterea în ianuarie.

Într-o reacție aparentă la alegerile din SUA și la riscurile tot mai mari pentru comerț, media de stat CCTV a raportat că cabinetul Chinei a aprobat vineri extinderea acoperirii asigurării de credit pentru export și va intensifica sprijinul pentru firmele comerciale.

Bani folosiți pentru „datoriile ascunse”

Dar deocamdată, acei investitori care au speculat pe „baza fiscală” ar putea fi dezamăgiți.

„Nu văd nimic care să depășească așteptările”, a spus Huang Xuefeng, director de cercetare la Shanghai Anfang Private Fund Co, în Shanghai.

„Nu este mare dacă ne uităm la deficitele fiscale. (...) Banii sunt folosiți pentru a înlocui datoriile ascunse, ceea ce înseamnă că nu creează noi fluxuri de muncă, așa că sprijinul pentru creștere nu este atât de direct", declară oficialul.

Salariile funcționarilor publici, reduse în China

Guvernele locale, se confruntă cu datorii mari și venituri în scădere, și au redus salariile funcționarilor publici acumulând datorii față de companiile din sectorul privat, sufocând fluxurile de bani către economia reală și alimentând presiunile deflaționiste.

Dificultățile lor, provenind dintr-o criză severă imobiliară din 2021 care a decimat veniturile din licitațiile de terenuri rezidențiale pentru dezvoltatori, o sursă cheie de fonduri pentru orașe și provincii, au pus în pericol obiectivul de creștere al Chinei pentru 2024 de aproximativ 5%.

Tarife de peste 60% pentru China

Perspectivele pe termen lung ale Chinei sunt și mai întunecate de amenințarea lui Trump cu tarife de peste 60% pentru toate bunurile chinezești, ceea ce a zguduit producătorii chinezi și a accelerat relocarea fabricilor în Asia de Sud-Est și alte regiuni.

Economie China

Economie China / sursa foto: dreamstime.com

Exportatorii spun că tarifele vor reduce și mai mult profiturile, afectând locurile de muncă, investițiile și creșterea în acest proces. De asemenea, acestea ar exacerba supracapacitatea industrială a Chinei și presiunile deflaționiste pe care le generează, au spus analiștii.

Rambursarea „datoriilor ascunse”, ținta guvernului chinez

Pachetul, includea creșterea cotei de datorie a guvernelor locale cu 6 trilioane de yuani în următorii trei ani, noile fonduri urmând să fie folosite pentru a rambursa „datoriile ascunse”. De asemenea, le-a dat municipalităților undă verde pentru a folosi în același scop încă 4 trilioane de yuani în emisiuni pe o perioadă de cinci ani, pe care Beijingul le-a aprobat deja.

Beijing folosește termenul „datorie ascunsă” pentru a descrie împrumuturile, obligațiunile și creditele umbrite ale vehiculelor de finanțare ale guvernelor locale, sau LGFV-uri.

Lan a spus că acele datorii se ridicau la 14,3 trilioane de yuani la sfârșitul anului 2023, pe care autoritățile intenționau să le reducă la 2,3 trilioane de yuani până în 2028. Fondul Monetar Internațional, însă, estimează că datoriile LGVF-urilor se ridicau la 60 de trilioane de yuani la sfârșitul anului 2023, adică 47,6% din PIB.

Reducerea dobânzilor, făcută prin schimbarea datoriilor ascunse în datorii oficiale

Schimbarea datoriilor ascunse cu datoriile oficiale ar trebui să economisească 600 de miliarde de yuani în dobânzi pentru guvernele locale pe parcursul a cinci ani, conform Reuters.

Carlos Casanova, economist senior pentru Asia la UBP, a estimat că China are nevoie de un pachet de datorii de 23 de trilioane de yuani pentru a reduce stocul de locuințe nevândute și pentru a rambursa datoriile scadente ale LGFV.

Măsurile anunțate vineri „vor dezamăgi piața pentru că China are nevoie de mai mult în esență”, a spus el.