China comunistă tremură după alegerile din SUA. Trump, decis să îi dea lovitura decisivă

China comunistă tremură după alegerile din SUA. Trump, decis să îi dea lovitura decisivăDonald Trump și Xi Jinping. Sursa foto: x.com

China comunistă este așteptată să prezinte noi măsuri pentru a-și stimula economia aflată în declin, în timp ce se pregătește pentru noul mandat al lui Donald Trump.

Trump a câștigat alegerile pe baza unei platforme care promitea taxe ridicate la import, inclusiv tarife de până la 60% pentru bunurile fabricate în China.

Taxe mai mari

Victoria sa este acum de natură să împiedice planurile lui Xi Jinping de a transforma țara într-o putere tehnologică și să tensioneze și mai mult relațiile dintre cele mai mari două economii ale lumii.

Criza imobiliară, creșterea datoriei publice și a șomajului, precum și consumul scăzut au încetinit creșterea Chinei de la pandemie încoace.

În timpul primului său mandat, Trump a impus taxe pentru mărfurile chinezești de până la 25%. Analistul chinez Bill Bishop spune că Trump ar trebui să fie crezut pe cuvânt cu privire la noile sale planuri tarifare, transmite bbc.

„Cred că ar trebui să credem că vorbește serios atunci când vorbește despre tarife. În opinia lui, China a renegat acordul său comercial. Îm plus, din punctul lui de vedere China și pandemia de Covid l-au costat alegerile din 2020”.

Economie în încetinire

Presiunea de la Washington nu a scăzut după ce Trump a părăsit Casa Albă în 2021. Administrația Biden a menținut măsurile în vigoare și, în unele cazuri, le-a extins.

În timp ce primul val de tarife Trump a fost dureros pentru China, țara asiatică se află acum într-o poziție mult mai vulnerabilă.

Economia se luptă să revină la nivelurile de creștere de dinainte de pandemie. În loc să ofere o redresare rapidă așteptată pe scară largă, China a devenit o sursă obișnuită de știri economice dezamăgitoare.

Chiar înainte de victoria electorală a lui Trump și după ce China a început să implementeze măsuri de sprijinire a economiei sale în septembrie, Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus obiectivul de creștere anuală pentru această țară.

China

China. Sursa foto: Pixabay

Previziuni sumbre

Potrivit FMI, economia chineză va crește cu 4,8% în 2024, la limita inferioară a obiectivului de „aproximativ 5%” al Beijingului. Anul viitor, FMI estimează că rata anuală de creștere a Chinei va scădea și mai mult, la 4,5%.

Însă liderii țării nu au fost prinși cu garda jos de sfârșitul deceniilor de creștere super-rapidă. În 2017, președintele Xi a declarat că țara sa intenționează să treacă de la „creșterea rapidă la o etapă de dezvoltare de înaltă calitate”.

De atunci, termenul a fost folosit în mod repetat de oficialii chinezi pentru a descrie trecerea la o economie bazată pe producție avansată și industrii ecologice.

Dar China nu poate pur și simplu doar să se exporte pentru a scăpa de probleme.

China riscă să cadă în tipul de stagnare de zeci de ani pe care l-a îndurat Japonia după explozia bulei bursiere și imobiliare din anii 1990, spune fostul președinte al Morgan Stanley Asia, Stephen Roach.

Alt model economic

Pentru a evita această soartă, China ar trebui să se bazeze „pe cererea de consum neexploatată” și să se îndepărteze de „creșterea bazată pe exporturi și investiții”. Acest lucru nu numai că ar încuraja o creștere mai durabilă, dar ar reduce și „tensiunile comerciale și vulnerabilitatea la șocurile externe”, spune el.

Acest model economic mai robust ar putea ajuta China să se ferească de tipul de amenințări reprezentate de revenirea lui Trump la putere.

Dar China, care a fost mult timp fabrica mondială de bunuri cu costuri reduse, încearcă să reproducă acest succes cu exporturile de înaltă tehnologie.

China este deja un lider mondial în domeniul panourilor solare, al vehiculelor electrice (VE) și al bateriilor litiu-ion.

Frica de Trump

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), China reprezintă în prezent cel puțin 80% din producția de panouri solare. De asemenea, este cel mai mare producător de vehicule electrice și de baterii care le alimentează.

Astăzi, când Trump se va întoarce în Biroul Oval cu promisiunea de a ataca importurile chinezești, Beijingul va trebui să se întrebe dacă ultimele sale măsuri de relansare a economiei sale în încetinire vor fi suficiente.