„Viciul intelectualilor”, detestat de Ceaușescu. Ce le-a interzis dictatorul

„Viciul intelectualilor”, detestat de Ceaușescu. Ce le-a interzis dictatorulNicolae Ceaușescu. Sursa foto: wikipedia

Penuria de cafea de pe timpul lui Nicolae Ceaușescu a una dintre picăturile care au umplut paharul nemulțumirilor. Românii încercau diverse surogate, precum nechezolul, sau apelau la bișnițarii de la gurile de metrou de unde, cu ceva noroc, puteau achiziționa un borcan cu cafea naturală Alvorada sau o cutie de ness la prețuri uriașe.

Decizia aberantă de a nu importa cafea în România a fost luată de Nicolae Ceaușescu, iar motivul este cât se poate de absurd. Pur și simplu, "marele ctitor" nu consuma cafea, conform gandul!

Mai mult, el considera că licoarea era un viciu al intelectualilor, iar oamenii muncii și țăranii nu s-ar atinge niciodată de așa ceva.

Prefera ceaiul cu lapte

Micul dejun al lui Ceaușescu, servit la vila din Primăverii, nu conținea cafea. Cuplul dictatorial prefera ouăle fierte, șunca și brânza.

În loc de cafea, Nicolae Ceaușescu se mulțumea cu o cană de ceai cu lapte.

Regimul său alimentar era foarte strict, din cauza sănătății sale tot mai șubrede. Liderul român suferea de diabet și evita pe cât putea dulciurile.

Așa că Nicolae Ceaușescu mânca legume și verdețuri. Îi plăcea mult borșul de ștevie sau de lobodă, iar primăvara consuma piure de urzici.

Vara, salata de roșii cu brânză nu lipsea de pe masa dictatorului.

Nicolae Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: wikipedia

Mânca puțină carne

Chiar dacă mergea la vânătoare, Nicolae Ceaușescu nu mânca niciodată carnea de vânat. Această activitate era doar pentru a se relaxa și a socializare. Din pricina diabetului, consuma carne în cantități reduse.

Iar când pleca în vizite în străinătate, își aducea preparate românești, printre motivele acestei decizii numărându-se și frica de a nu fi otrăvit.

A amputat programul tv

O altă decizie care a enervat poporul a fost luată de Nicolae Ceaușescu în anul 1985. În acel an, dictatorul a limitat programul televiziunii române la numai două ore pe zi.

Până atunci, TVR emitea de la ora 18.30 până la ora 22.00, iar sâmbăta și duminica exista și un matinal de trei ore, de la 9.00 la 12.00. Decizia din anul 1985, de a amputa pur și simplu programul tv, i-a uimit inclusiv pe apropiații săi.

Revista presei