Apa îmbuteliată este serios contaminată. Alte modalitați pentru hidratare sănătoasă

Apa îmbuteliată este serios contaminată. Alte modalitați pentru hidratare sănătoasă Apă carbogazoasă. Sursa foto Pixabay

Apa îmbuteliată este plină de pericole invizibile, după cum avertizează specialiștii. Conform unui sondaj făcut în SUA, 1 din 20 de americani beau apă îmbuteliată și 10% consumă apă de la robinet. Este cazul unei reconsiderări a modului de hidratare. Deși apa îmbuteliată poate salva vieți în țările care nu au acces la apă potabilă de lla fântână sau la apă municipală, autorii unui studiu spun că restul oamenilor se expun inutil la toxine.

Se folosește plastic în exces și se alege apa îmbuteliată, adică o sursă care nu a fost cercetată suficient. Conform concluziilor trase de cercetătorii de la Weill Cornell Medicine-Qatar, în apa îmbuteliată au fost găsite niveluri ridicate de contaminare. Frecvența acestei contaminări variază foarte mult: S-a constatat că între 10% și 78% din eșantioanele de apă îmbuteliată conțin substanțe care pot fi nocive pentru sănătate. Acestea includ:

Pericolele pe care le ascunde apa din recipientele de plastic

Microplastice: Mărcile populare de apă îmbuteliată conțin de până la 100 de ori mai multe nanoplastice - pete de material chiar mai mici decât microplasticele. Recent, cercetătorii au descoperit că aceste bucăți de plastic și-au făcut loc în multe părți ale corpului nostru și pot cauza inflamații, modificări metabolice, probleme de reproducere și modificări cerebrale legate de boala Parkinson.

Apă

Sursa foto: Arhiva EvZ

Ftalați: Aceste substanțe chimice sunt utilizate pentru a face materialele plastice mai flexibile și durabile. Ele pot fi găsite în orice, de la produse cosmetice la alimente, pardoseli și apă îmbuteliată. Ftalații sunt cunoscuți drept „perturbatori endocrini”. Deoarece interferează cu sistemul endocrin, care reglează hormonii. Aceste substanțe chimice au fost asociate cu probleme de sănătate reproductivă, IQ scăzut la copii și modificări metabolice.

Ne puteți urmări și pe Google News

PFAS: Cunoscute mai ales sub denumirea de substanțe chimice veșnice, substanțele per- și polifluoroalchilice sunt substanțe sintetice utilizate pentru tratarea produselor, inclusiv a covoarelor și a tigăilor antiaderente, pentru a le face rezistente la căldură. Poate dura sute sau mii de ani pentru ca PFAS să se descompună în mediu și până la un deceniu pentru ca acestea să părăsească corpul uman.

Substanțe dezastruoase pentru organism

În timp ce se află deja în corpul nostru, nivelurile ridicate de PFAS pot contribui la creșterea nivelului colesterolului, la modificarea enzimelor hepatice, la preeclampsie în timpul sarcinii, la scăderea greutății la naștere și la creșterea riscului de cancer testicular și renal. Acestea pot contribui, de asemenea, la obezitate și probleme metabolice.

BPA: Bisfenolul A, sau BPA, este o substanță chimică utilizată pentru a face ambalajele alimentare mai rezistente și mai puțin vulnerabile la coroziune sau degradare. Dar, la fel ca ftalații, acesta perturbă hormonii și a fost asociat cu riscuri mai mari de infertilitate, SOPC, diabet, boli cardiovasculare și cancer de sân și de prostată. Cu toate acestea, Administrația pentru Alimentație și Medicamente consideră că nivelurile de BPA din ambalajele alimentare sunt sigure și a declarat, după o revizuire de patru ani, că standardele de siguranță nu trebuie modificate.

Ca alternative, se poate bea apă de la robinet, dintr-un recipient de sticlă sau de oțel inoxidabil.

Folosiți sticle de apă de unică folosință din plastic mai groase. Ați observat vreodată acel triunghi mic cu un număr în mijloc pe sticla de apă din plastic? Nu este doar pentru reciclare; indică și calitatea plasticului. Cu cât numărul este mai mic, cu atât plasticul este mai bun și are mai puține efecte asupra sănătății (și, bonus: poate fi reciclat mai ușor).

sursa: yahoo.com

Revista presei