Referendumul din 20 octombrie: Votăm pentru viitor, nu pentru mofturile imperialiste ale unor dictatori de la Kremlin

Referendumul din 20 octombrie: Votăm pentru viitor, nu pentru mofturile imperialiste ale unor dictatori de la KremlinSursa foto: gov.md

Republica Moldova se pregătește pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, zi în care are loc și referendumul constituțional privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Întrebarea la care vor trebui să răspundă cetățenii moldoveni care merg la urne este: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, a ținut să transmită că referendumul din 20 octombrie nu presupune o decizie legată de cariera unui politician sau a unui partid politic, ci o decizie legată de soarta Republicii Moldova.

„Acum trebuie să ne concentrăm pe acest exercițiu electoral, care nu e despre actori sau lideri politici, este mai mult decât atât. Este un moment în care decizia aparține oamenilor și toți trebuie să înțeleagă că este vorba de soarta acestei țări, nu de cariera unui politician sau unui partid politic”, a declarat Igor Grosu, precizând că, până pe 20 octombrie, Parlamentul urmează să se întrunească mai rar în ședințe plenare, pentru că deputații trebuie să se concentreze pe acest exercițiu electoral.

Despre propaganda de la Kremlin, care încearcă să manipuleze alegătorii din Republica Moldova, Igor Grosu a spus că Moldova nu trebuie să rateze această ocazie, de a deveni parte a familiei europene: „Votăm pentru viitorul nostru, nu pentru mofturile imperialiste ale unor dictatori de la Kremlin, care vor să restabilească ceea ce nu mai pot restabili”.

Referendumul din 20 octombrie. Cum arată buletinul de vot

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de marți, 10 septembrie, modelul și textul buletinului de vot.

Astfel, lungimea buletinului de vot este de 330 mm, iar lățimea este de 160 mm. Culoarea buletinului de vot va fi violetă. La solicitarea organelor electorale din circumscripțiile respective, buletinele de vot, întocmite în limba română, vor fi traduse și într-o altă limbă, pentru a facilita participarea la scrutin a minorităților etnice.
Conform hotărârii, buletinul de vot conține proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova.

În partea de jos va fi înscrisă pe stânga întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

În dreapta textului întrebării se va imprima pe orizontală două patrulatere cu cuvintele „DA” şi „NU”, iar sub acestea – două cercuri în care alegătorul va aplica ștampila cu inscripția „Votat”.

Buletin de vot

Ultimul sondaj arată că 65,8% dintre moldovenii deciși ar vota „pentru” la Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar 34,2% ar da un răspuns negativ la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”