Alegerile din Republica Moldova: Influența malignă din Rusia, cel mai mare pericol

Alegerile din Republica Moldova: Influența malignă din Rusia, cel mai mare pericol Alegeri în Republica Moldova / Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. Președintele Maia Sandu a declarat, în nenumărate rânduri, că Moscova încearcă să submineze instituţiile democratice moldoveneşti în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale din octombrie şi a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Din păcate, Kremlinul nu respectă cetăţenii moldoveni şi nu respectă alegerea cetăţenilor moldoveni. Kremlinul îşi doreşte ca Republica Moldova să rămână într-o zonă gri pe care să o folosească în interese proprii. Cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc să fie parte a lumii libere, să aibă şansa să-şi consolideze democraţia şi acest lucru poate fi făcut în marea familie a UE. Cetăţenii moldoveni au dreptul să aleagă şi să-şi construiască prezentul şi viitorul”, a afirmat Maia Sandu.

Maia Sandu

Sursa foto: Arhiva EVZ

Alegerile din Republica Moldova, sub lupa organizațiilor internaționale

Un raport prezentat de o delegație a Institutului Național pentru Democrație (NDI) confirmă temerile Maiei Sandu. În raport se arată că principalul risc pentru alegerile prezidențiale și referendumul din această toamnă sunt acțiunile de destabilizare a situației sociale și politice din partea Rusiei.

„Cea mai mare provocare pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional este influența malignă din Rusia. Acțiune de combatere sunt necesare din partea tuturor participanților la procesul electoral pentru a asigura integritatea procesului”, a declarat directorul global pentru alegeri al NDI, Richard L. Klein.

La rândul său, directorul regional pentru Eurasia al NDI, Eva Busza, a declarat că „partea bună este că Republica Moldova întreprinde pași concreți prin actualizarea legislației și toate părțile implicate sunt informate despre aceasta”.

Combaterea informațiilor false

Cei cinci reprezenranți ai NDI, prezenți în această săptămână în Republica Moldova, au elaborat și o serie de recomandări pentru reducerea riscului de fraudă electorală.

„Guvernul, în colaborare Comisia Electorală Centrală (CEC), trebuie să informeze publicului cu privire la amenințările la adresa procesului electoral și eforturile de a proteja integritatea alegerilor. Al doilea. Agențiile guvernamentale și CEC ar trebui să se asigure că eforturile de combatere a informațiilor false nu afectează în mod neintenționat drepturile moldovenilor de a participa la alegerile prezidențiale, a pleda pentru sau împotriva referendumului constituțional sau pentru a face alegeri informate”, a spus Eva Busza, citată de tv8.md.

Pekka Haavisto, fost ministru de Externe al Finlandei și membru în Parlamentul de la Helsinki, a precizat că „unica soluție eficientă este asigurarea transparenței. Asigurarea transparenței în finanțarea alegerilor”.

NDI a analizat și monitorizat aproximativ 200 de alegeri în fiecare regiune a lumii, inclusiv alegerile parlamentare din 2019 din Republica Moldova și alegerile prezidențiale din 2020. Institutul derulează programe în Moldova din anul 2003.