Rusia, acuzată că pregătește un complot pentru influenţarea alegerilor din Republica Moldova

Rusia, acuzată că pregătește un complot pentru influenţarea alegerilor din Republica Moldova Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au acuzat Rusia, într-o declaraţie comună făcută joi, că pune la cale un complot pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din octombrie din Republica Moldova şi pentru a incita la proteste în cazul în care un candidat pro-Moscova va pierde. Cele trei ţări, membre NATO şi a G7, spun că şi-au avertizat partenerii în acest sens, într-un an electoral sensibil în întreaga lume.

Guvernele celor trei state au precizat că au informat autorităţile de la Chişinău despre intenţiile Moscovei şi că vor coopera cu acestea pentru a preveni interferenţa în procesele electorale din ţara noastră.

”Actorii ruşi desfăşoară un complot”

Rusia lucrează pentru a exacerba tensiunile în societate şi pentru a alimenta percepţii negative asupra Occidentului şi a echipei în exerciţiu a preşedintei prooccidentale a Republicii Moldova, Maia Sandu, prin dezinformare şi propagandă online, au afirmat cele trei guverne într-o declaraţie publicată de Departamentul de Stat de la Washington.

Maia Sandu

Maia Sandu. Sursa foto: Twitter

"Facem acest pas pentru a-i avertiza pe partenerii şi aliaţii noştri democratici că actorii ruşi desfăşoară un complot pentru a influenţa rezultatele alegerilor prezidenţiale din toamna anului 2024 din Republica Moldova", au spus semnatarii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Complotul, au spus ei, face parte din încercările mai largi ale Moscovei de a submina alegerile democratice pentru a "asigura rezultate favorabile Kremlinului". Ameninţarea este deosebit de relevantă în acest an, în condiţiile în care sute de milioane de alegători din Europa şi America de Nord votează în cadrul alegerilor naţionale, regionale şi locale, se mai arată în declaraţie.

Premierul Dorin Recean este recunoscător pentru sprijinul celor trei aliaţi

Premierul Dorin Recean a reacţionat pe X, spunând că este recunoscător pentru sprijinul celor trei aliaţi şi a promis că "încercările Kremlinului de a submina suveranitatea (Moldovei) şi de a incita la tulburări nu vor avea succes".

Cei trei aliaţi au emis declaraţia la o zi după ce Statele Unite au impus sancţiuni împotriva Evgeniei Guţul, guvernatorul pro-rus al regiunii moldoveneşti autonome Găgăuzia. Guţul se confruntă cu acuzaţii penale de canalizare a fondurilor din Rusia pentru a finanţa Partidul Şor, acum interzis, înfiinţat de Ilan Şor, oligarhul prorus refugiat în Rusia şi condamnat pentru fraudă în Moldova.

În timpul unei vizite a secretarului de stat american Antony Blinken la Chişinău luna trecută, Maia Sandu a acuzat Kremlinul că foloseşte grupurile criminale din Găgăuzia pentru a aduce bani ruşi ca să finanţeze activităţi de destabilizare şi încercări de "corupere a alegerilor".

În declaraţia comună de joi, aliaţii au declarat că împărtăşesc îngrijorarea Maiei Sandu că Kremlinul foloseşte grupuri criminale pentru a finanţa activităţi politice. Interferenţa politică a Moscovei, au spus ei, datează de ani de zile, şi au citat ca exemplu "sprijinul direct" pe care angajaţii reţelei de televiziune RT, finanţată de stat, l-au oferit lui Şor.

Declaraţie comună privind expunerea activităţii subversive şi a interferenţei electorale a Rusiei în Republica Moldova

"Noi, guvernele Canadei, Regatului Unit şi Statelor Unite ale Americii, suntem uniţi în confruntarea cu agresiunea şi subversiunea Rusiei împotriva societăţilor democratice. Continuăm să sprijinim Ucraina în timp ce îşi apără libertatea şi independenţa de invazia ilegală şi nejustificată la scară largă a Rusiei. De asemenea, ne opunem cu fermitate încercărilor persistente ale Kremlinului de a utiliza dezinformarea, activităţile criminale şi secrete şi corupţia pentru a submina suveranitatea şi procesele democratice.

Alegerile libere, corecte şi independente sunt piatra de temelie a oricărei societăţi democratice. Am asistat în mod constant la încercările Rusiei de a influenţa, submina şi submina alegerile democratice pentru a asigura rezultate favorabile Kremlinului. Această ameninţare este deosebit de relevantă în 2024, un an în care sute de milioane de oameni din Europa şi America de Nord merg la urne pentru a-şi alege liderii în cadrul alegerilor europene, naţionale, regionale şi locale.

Kremlinul se bazează pe minciună, înşelăciune, corupţie şi dezinformare pentru a submina suveranitatea şi democraţia. În timp ce democraţia prosperă pe deschidere şi pe spunerea adevărului, autoritarismul şi dezinformarea depind de secretomanie şi înşelăciune.

Sprijin pentru Republica Moldova

Dorim să abordăm astăzi acţiunile Kremlinului în Moldova. Preşedinta Maia Sandu şi instituţiile de securitate din Moldova au avertizat că Kremlinul încearcă să submineze instituţiile democratice moldoveneşti în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale din octombrie şi a referendumului privind aderarea Moldovei la UE.

Împărtăşim îngrijorările puternice ale preşedintei Sandu cu privire la utilizarea de către Kremlin a grupurilor criminale pentru a finanţa activităţile politice şi pentru a submina instituţiile democratice ale Moldovei. Îi felicităm pe liderii Republicii Moldova pentru că ei continuă să gestioneze cu pricepere aceste ameninţări, să construiască rezilienţa şi să menţină pacea şi securitatea, în timp ce promovează reformele democratice şi revitalizează economia ţării.

Rusia intenționează să incite la proteste

Acesta este motivul pentru care astăzi, în apărarea valorilor noastre democratice comune, facem acest pas pentru a avertiza partenerii şi aliaţii noştri democratici că actorii ruşi desfăşoară un complot pentru a influenţa rezultatele alegerilor prezidenţiale din toamna anului 2024 din Moldova. Aceştia intenţionează să incite la proteste în Moldova în cazul în care nu va câştiga un candidat pro-Rusia. Aceştia urmăresc să alimenteze percepţii publice negative faţă de guvernele occidentale şi faţă de conducerea în exerciţiu a Republicii Moldova, degradând în acelaşi timp încrederea publică în capacitatea Republicii Moldova de a se asigura şi de a menţine statul de drept.

Dezinformarea și propaganda online

În prezent, Rusia susţine candidaţi la preşedinţia Republicii Moldova şi exacerbează tensiunile sociale. Aceşti actori ruşi folosesc în mod activ dezinformarea şi propaganda online, în direct şi pe stradă, pentru a-şi promova obiectivele. Aceştia agită critici la adresa guvernului şi a partidului politic al preşedintelui în exerciţiu al Republicii Moldova, pentru a incita la proteste. O parte a acestor operaţiuni ar include răspândirea de minciuni cu privire la caracterul şi intenţiile preşedintelui în exerciţiu şi la presupusele nereguli electorale.

Interfața Rusiei în Republica Moldova

În cazul în care amestecul electoral al Rusiei se dovedeşte a fi un eşec în Moldova, există motive să credem că Moscova va lucra pentru a incita proteste.

Interferenţa politică a Rusiei în Moldova în perioada premergătoare alegerilor din octombrie datează de ani de zile. De exemplu, personalul postului media RT, finanţat de stat, a fost implicat în furnizarea de sprijin direct pentru moldoveanul fugar Ilan Şor timp de mai mulţi ani, cu acordul guvernului rus. Toate cele trei guverne ale noastre l-au sancţionat pe Şor pentru activităţile sale electorale destabilizatoare.

Ilan Șor

Sursa foto: moldova-suverana.md

Avem încredere deplină în capacitatea Moldovei de a gestiona aceste ameninţări legate de interferenţa Kremlinului. Luăm o serie de măsuri pentru a sprijini aceste eforturi ca parte a parteneriatului nostru cu Moldova şi cu poporul său.

Am împărtăşit informaţiile prezentate mai sus, precum şi detalii suplimentare, cu partenerii noştri moldoveni, astfel încât aceştia să poată investiga, contracara şi întrerupe în continuare planurile Kremlinului. Vom continua să lucrăm îndeaproape cu guvernul moldovean în acest sens.

Măsuri împotriva planurilor sponsorizate de Kremlin

Vom continua, de asemenea, să susţinem tragerea la răspundere a celor implicaţi în aceste planuri sponsorizate de Kremlin pentru a finanţa pe ascuns activităţile politice din Moldova. Şi am sancţionat - şi vom continua să luăm măsuri împotriva acelor persoane şi entităţi care încearcă să destabilizeze instituţiile democratice din Moldova.

Vom continua să sprijinim Moldova şi poporul moldovean în gestionarea interferenţelor Kremlinului şi a impactului războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei.

Susţinem cu tărie reformele democratice, economice, de securitate şi anticorupţie din Moldova.

Prin dezvăluirea complotului Kremlinului, arătăm clar Moscovei că suntem în favoarea unor alegeri libere şi corecte şi că nu vom tolera încercările acesteia de a se amesteca şi de a submina procesele democratice. Îndemnăm Kremlinul să renunţe la aceste eforturi de subminare a democraţiei din Moldova şi să respecte suveranitatea acesteia şi rezultatele unor alegeri libere, corecte şi independente.

Vom continua să fim alături de toţi prietenii, partenerii şi aliaţii noştri în apărarea valorilor şi libertăţilor democratice pe care le împărtăşim". Sursa: news.ro