Doi experți internaționali, acreditați pentru alegerile din Republica Moldova

Doi experți internaționali, acreditați pentru alegerile din Republica Moldova Alegeri. Sursa foto: dreamstime.com

Republica Moldova. Comisia Electorală Centrală (CEC), din Republica Moldova, a acreditat, pentru alegerile din acest an, încă doi experţi internaţionali. Ei vor supraveghea dublul eveniment electoral ce este programat la data de 20 octombrie. Este vorba despre alegerile prezidențiale și referendumul pro-Europa.

Doi experți internaționali, din Lituania, vor supraveghea alegerile din Republica Moldova

Cei doi experți care vor activa la evenimentul electoral vor veni din partea Comisiei Electorale Centrale a Lituaniei.

De asemenea, reprezentanții CEC au aprobat un mesaj de interes public, ce va rula cadrul campaniei de informare pentru referendumul republican constituțional și alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova de la data de 20 octombrie 2024.

Republica Moldova

Republica Moldova. Sursa foto: jorono/ Pixabay

Lista observatorilor și experților internaționali acreditați și mesajele de interes public aprobate de către CEC poate să fie consultată pe pagina web oficială a Comisiei https://cec.md, rubricile „Referendum constituțional 20.10.2024” și „Alegeri prezidențiale 20.10.2024”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, și cetățenii care trăiesc în Diaspora se pot implica activ la alegeri, nu doar prin vot. În urma unui examen, ei pot să devină membri ai comisiilor electorale.

Persoanele care doresc să ia parte la acest test trebuie să completeze formularul care este disponibil la următorul link: https://forms.gle/te25Yhs6Z1P46bfc6. Apoi, la adresa de e-mail indicată în formular va fi expediată informația detaliată ce privește participarea la examen.

Cum se dă acest test

Lista completă a actelor normative cu linkuri de acces se găsește în documentul cu bibliografia pentru examen.

Examenul de certificare va dura o perioadă de 30 de minute. În acest timp, candidații trebuie să răspundă la un test grilă ce este format din 30 de întrebări selectate aleatoriu din banca de întrebări. Pentru a promova acest test de verificare, fiecare participant va trebui să răspundă corect la 21 de întrebări din totalul de 30 propuse de organizatori.

Examenele respective au început la data de 20 mai și mai pot să fie susținute până în ziua de 15 septembrie.

Revista presei