Ce cadru de negocieri a propus Uniunea Europeană pentru Republica Moldova

Ce cadru de negocieri a propus Uniunea Europeană pentru Republica Moldova Uniunea Europeana. Sursa foto: Unsplash

Există mai multe condiții pe care Republica Moldova le va urma în timpul complexului proces de aderare la Uniunea Europeană. Basarabia va beneficia de ajutor financiar. Iar în cazul în care lucrurile se mișcă greu și nu se înregistrează progrese, în implementarea reformelor, pot fi luate măsuri corective, inclusiv suspendarea negocierilor.

Cum vor decurge negocierile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova

Totodată, procesul de aderare va decurge într-o manieră transparentă, cu implicarea societății civile și a cetățenilor, pentru a asigura un dialog productiv. Mențiunile sunt specificate în Cadrul de negocieri propus de Uniunea Europeană pentru R. Moldova, publicat de Executivul de la Chișinău.

Negocierile vor fi axate pe respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, cum ar fi demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea și statul de drept, precum și pe stabilitatea instituțiilor democratice și funcționalitatea economiei de piață.

„Moldova trebuie să se asigure că instituțiile sale, capacitatea de gestionare și sistemele administrative și judiciare sunt suficient de consolidate în vederea punerii în aplicare efective a acquis-ului”, se mai precizează în documentul respectiv

Ne puteți urmări și pe Google News

În cadrul negocierilor, progresul în reforme va fi monitorizat regulat, iar ritmul negocierilor va depinde de acest progres.

Basarabia a început, marți, 25 iunie, negocierile de aderare cu R. Moldova în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale R. Moldova - UE, conform moldova1.md.

Ce ar face Igor Dodon, dacă ar ajunge președinte

Altfel, în cazul în care ar câștiga alegerile prezidențiale din acest an, Igor Dodon ar bara întregul proces de aderare la UE. Avertismentul a fost lansat de Andrei Curăraru, expert în securitate de la organizația „WatchDog”.

„Schema lui Dodon este destul de clară. Este o schemă pe care Ivanishvili o aplică acum în Georgia. Nu te opui în mod deschis integrării europene, dar iei măsuri care nu sunt compatibile cu integrarea în UE. Și oficialii europeni trebuie să reacționeze la asta”, a declarat Andrei Curăraru în cadrul unei dezbateri de la  TV8.

 

 

Revista presei