Leguma preferată a românilor se scumpește. Seceta a afectat producția

Leguma preferată a românilor se scumpește. Seceta a afectat producția Seceta Sursa foto: Dreamstime.com

România. Seceta din aceată vară a afectat aproape toate culturile agricole, iar acest lucru se va reflecta în prețurile practicate. Specialiștii estimează că scumpirile la legume și fructe vor fi destul de importante.

Începând cu această toamnă, cartoful, leguma preferată a românilor va costa mai mult. Seceta a dus la scăderea semnificativă a producției și este de așteptat o majorare a prețurilor.

Seceta a lovit culturile de cartof

Conform statisticilor un român consumă în jur de 100 de kilograme de cartof într-un an. Această legumă este unul dintre alimentele de bază ale românilor care îl folosesc la aproape fiecare masă. Seceta din această vară a afectat culturile agricole, iar estimările indică o recoltă mai mică cu aproximativ 40%. Anul trecut s-a recoltat o cantitate de 1,2 milioane de tone de cartofi.

În acest context, se estimează că prețurile la cartofii din noua recoltă vor exploda. În prezent, un kilogram se vinde cu 3 - 4 lei. Din toamnă, însă, fermierii ar putea să ceară prețuri cu 20% mai mari.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, cartoful a fost leguma care s-a scumpit cel mai mult în ultimii ani. Seceta și prețurile foarte mari practicate de comercianți au dus la mai multe importuri. Se pare că anul acesta va fi o problemă și în Germania, Olanda și Belgia, țările preferate pentru importurile de cartof.

Nici recoltele din aceste state nu se ridică la nivelurile așteptate. Drept urmare este de așteptat ca și legumele din import să se scumpească cu aproximativ 30%.

Cartofi

Cartofi Sursă: Photo Martinjaud | Dreamstime.com

Cartoful, leguma preferată a românilor

Seceta lovește puternic în cultura de cartofi și, implicit, în dieta românilor. Cartofii sunt consumați fierți, prăjiți, copți sau piure. Aproape nu există mâncare în bucătăria românească în care să nu fie folosită și această legumă.

Comform specialiștilor, sunt o sursă naturală de mulți nutrienți importanți, inclusiv potasiu, fibre alimentare, vitamina C etc.

Guvernul României consideră cartoful „a doua pâine a omului”. Dar cu toate acestea, datele oficiale arată că suprafața cultivată și producția internă au scăzut semnificativ în ultimii ani. România importă cartofi pentru consumul intern.

Florin Barbu

Florin Barbu, ministrul Agriculturii Sursa foto: captura video

Seceta a lovit puternic în agricultura internă

Temperaturile ridicare au lovit puternic în producția agricolă din acest an. Seceta a dus la distrugerea multor suprafețe cultivate, motiv pentru care Ministerul Agriculturii a propus ajutoare pentru fermieri.

Guvernul pregătește măsuri de sprijin pentru fermieri, în următoarea perioadă, în contextul în care seceta prelungită va duce la reducerea producțiilor agricole.

Una dintre măsurile propuse prevede înființarea unui sistem de asigurări la secetă pentru 7 milioane de hectare. Astfel agricultorii vor primi o despăgubire de aproximativ 3.000 de lei pe hectar, conform ministrului agriculturii, Florin Barbu.

Revista presei