PNL vrea demiterea ministrului Agriculturii. Funcția lui Florin Barbu jucată la negocierile din coaliție

PNL vrea demiterea ministrului Agriculturii. Funcția lui Florin Barbu jucată la negocierile din coaliție Florin Barbu. Sursa foto: Arhiva EVZ

PNL solicită demisia ministruluI Agriculturii, Florin Barbu în urma înlăturării liberalului Ionuț Lupu de la conducerea APIA. Apropiat al lui Paul Stănescu, ministrul Barbu a luat măsuri împotriva șefului APIA care a blocat plata milioanelor de euro către o firmă legată de liderul PSD.

Florin Barbu a promovat legea care a dat acces firmelor controlate de Paul Stănescu la subvențiile pentru stuful din Deltă. Actul normativ a fost inițiat și susținut în Parlament de actualul ministru al Agriculturii. Ulterior, însă, afacerea a fost blocată de șeful APIA, Ionuț Lupu (PNL) care a refuzat să facă plățile. Șeful APIA a fost demis marți seara de ministrul Agriculturii.

PNL cere capul lui Florin Barbu

Surse liberale susțin că decizia ministrului Agriculturii care le-a înlăturat colegul fără un avertisment prealabil, a provocat nemulțumire în partid. Drept urmare, șefii PNL vor cere lui Marcel Ciolacu să-l demită pe Florin Barbu. Or, dacă nu va fi de acord, să-l repună în funcție pe șeful APIA.

„E un gest ostil al PSD față de PNL, mai ales că demiterea a fost făcută cu o zi înainte de negocierile decisive din coaliție și într-un moment în care președintele partidului, Nicolae Ciucă, era în vizită oficială în Spania și nu a putut interveni”, a declarat un lider PNL, conform G4media.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Barbu, considerat mâna dreaptă a baronului PSD Paul Stănescu, l-a demis marți pe liberalul Ionuț Lupu de la APIA. Momentul demiterii a fost ales strategic, de Florin Barbu, înainte de negocierile din coaliție, pentru comasarea alegerilor.

PNL nu-și permite să-și deranjeze foarte tare, cu astfel de cereri, colegii social-democrați. Comasarea este un subiect mult mai important, pentru PNL, decât demiterea șefului APIA. Astfel, Ionuț Lupu ar intra la pachet, între alte concesii făcute de liberalii dornici să obțină ce-și doresc. De altfel, subiectul nu a fost discutat în coaliție, miercuri, conform afirmațiilor europarlamentarilor Rareș Bogdan (PNL) și Mihai Tudose (PSD).

PNL cere capul lui Florin Barbu

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu Sursa foto: INQUAM_Photos

Ionuț Lupu a sesizat DNA

După blocarea banilor destinați firmelor apropiate lui Paul Stănescu, șeful APIA a mers mai departe. El a sesizat DNA, cu privire la acest caz, fapt denatură să sporească iritarea lui Florin Barbu. Conform surselor citate de G4media, Ionuț Lupu a acuzat, în plângerea către procurorii anticorupție, presiunile la care este supus pentru a face plățile către cele două firme apropiate liderului PSD.

În acest context, ministrul Florin Barbu a semnat ordinul pentru demiterea lui Ionuț Lupu de la APIA. El a confirmat informația oficial. Motivul invocat oficial a fost absența șefului Agenției de la o ședință și blocarea schemelor pentru fermieri.

„Am semnat ordinul de demitere al directorului general al APIA, Ionuţ Lupu, în această seară, din cauza întârzierii plăţilor către fermieri şi a blocajului din sistem. Am avut şedinţă în această seară despre plata subvenţiilor şi deblocarea noilor scheme pentru fermieri, dar acesta nici măcar nu a venit în instituţie. Le-am dat termen celor de la APIA ca în două săptămâni să plătim Ajutoarele Naţionale Tranzitorii şi ecoschema PD-04 privind înverzirea”, a declarat Florin Barbu.

Conducerea APIA va fi preluată de Cornel Turcescu, cel care a condus agenţia înainte de venirea lui Ionuţ Lupu. Se așteaptă ca acesta să fie mult mai maleabil când vine vorba despre interesele lui Paul Stănescu.

Marcel Ciolacu și Paul Stănescu

Marcel Ciolacu și Paul Stănescu Sursa foto: EVZ

Florin Barbu și subvențiile pentru stuf

Două firme, controlate la acel moment de fiul lui Paul Stănescu și de un fost consilier al acestuia, au solicitat subvenții europene pentru stuf. Cele două companii au fost ajutate de o lege promovată în Parlament chiar de ministrul Florin Barbu. De altfel, acesta este văzut drept omul de casă al lui Paul Stănescu.

O investigație Pro TV a arătat că parlamentarul care a modificat legea în favoarea celor două firme a fost tocmai Florin Barbu, în calitate de președinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților. Legea, modificată, în secret, în Parlament, a transformat Delta Dunării în pajişte. Investigația a mai arătat că  datorită modificărilor, de  care Florin Barbu nu a fost străin, au fost solicitate subvenții de milioane de euro de la UE.

Singurele firme care au acces la bani sunt cele în care au fost implicați Ștefan Stănescu, fiul secretarului general PSD și consilierul acestuia. Acestea au concesionat activitatea de recoltare a stufului din Delta Dunării și au cerut subvenție în baza legii lui Barbu.

APIA, condusă de Ionuț Lupu a blocat plățile, dat fiind obiectul acestei subvenții. Banii sunt destinați încurajării producției de furaje destinate hranei animalelor. Iar firmele au primit dreptul să recolteze stuful în perioada octombrie – martie, când este uscat și nu mai are proprietăți nutritive.