Mpox face ravagii la nivel mondial. Acuzații grave către guvernele europene

Mpox face ravagii la nivel mondial. Acuzații grave către guvernele europene Variola maimuței. Sursa foto: Pixabay

Virusul mpox continuă să se răspândească la nivel internațional. Denumit anterior variola maimuței, acesta se poate transmite de la animal la om, dar și prin contact direct cu o persoană infectată. Un director OMS iese la atac și susține că guvernele europene nu au oferit resursele necesare pentru eradicarea acestuia.

Mpox face ravagii în lume

Virusul care provoacă această boală este considerat extrem de periculos. Directorul regional pentru Europa al OMS susține că mpox nu este noul Covid, dar se poate răspândi cu ușurință.

De asemenea, directorul Hans Kluge susține că guvernele europene nu au pus la dispoziție resursele necesare pentru ca acesta să fie eradicat, arată RAI NEWS, citat de  Rador Radio România.

Crește nu mărul cazurilor

Directorul OMS susține că lipsa de implicare a oficialilor europeni ar putea duce la agravarea situației. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în Europa sunt înregistrate 100 de noi cazuri lunar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Versiunea care a afectat o mare parte a Africii ar fi una mutantă, spun reprezentanții OMS. Astfel, aceasta poate ucide în jur de 10% dintre cei care s-au infectat.

Potrivit specialistului, aceasta ar proveni din tulpina mortală Clade I, care face parte din virusul Mpox. De altfel, aceasta s-a răspândit deja în mai mult de 20 de state ale lumii.

Mpox

Virus. Sursa foto: Pixabay

„Știm deja multe despre Clada II. Mai trebuie să aflăm mai multe despre Clada I. Pe baza a ceea ce știm, Mpox-ul se transmite în principal prin contactul direct cu pielea afectată de leziuni, chiar și în timpul actului sexual”, a precizat reprezentantul OMS.

Mpox, pericol pentru Europa

Pe fondul răspândirii tulpinii Clada l, Organizația Mondială a Sănătății a ridicat nivelul de alertă. Mai mult, reprezentanții structurii spun că europenii trebuie să ia măsuri pentru a evita răspândirea tulpinii Clada ll.

„Din cauza lipsei de angajament și de resurse nu am reușit să parcurgem ultimii pași. Pe scurt, în timp ce consolidăm vigilența împotriva tulpinii Clada I a Mpox, putem și trebuie să lucrăm pentru a elimina Clada II în Europa odată pentru totdeauna”, a mai spus specialistul.

În ultimele săptămâni, numărul cazurilor de infectare cu acest virus a crescut semnificativ.

Revista presei