Când au început oamenii să gătească mâncarea. Unul dintre marile mistere

Când au început oamenii să gătească mâncarea. Unul dintre marile mistere Homo heidelbergensis, posibil strămoș comun al neanderthalienilor și oamenilor moderni, Sursa Foto -Dreamstime

Gătitul este important. De fapt, unii cercetători cred că acesta le-a permis strămoșilor noștri umani să obțină caloriile suplimentare necesare pentru a-și dezvolta creiere mai mari. Deci, când a fost inventat gătitul?

Momentul este incert. Însă, dovezile sugerează că oamenii găteau mâncarea cel puțin acum 50.000 de ani și chiar acum 2 milioane de ani. Aceste dovezi provin din două domenii: arheologie și biologie.

O dovadă arheologică pentru gătit este reprezentată de boabe de amidon gătite găsite în calculul dentar, sau placa dentară întărită. „Oamenii le pot găsi în dinți vechi de 50.000 de ani,” a spus Richard Wrangham, profesor pensionar de antropologie biologică la Universitatea Harvard. Dar mai devreme de atât, dovezile sunt mai puțin clare. În general, oamenii de știință caută dovezi că oamenii controlau focul. Dar dovada controlului focului nu este neapărat dovadă a gătitului. Oamenii ar fi putut folosi acel foc pentru căldură sau pentru a fabrica unelte, de exemplu.

„Există dovezi ale focului de-a lungul întregii înregistrări arheologice,” a spus Bethan Linscott, geochimist arheologic la Universitatea Oxford. „Dar problema este să distingi dacă era foc controlat sau foc care a fost recuperat.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Când au descoperit oamenii cum să folosească focul?

„Unul dintre aspectele cheie când cauți dovezi ale controlului focului este o structură de combustie propriu-zisă — deci poate pietre aranjate în cerc și apoi niște cenușă în mijloc”, a spus Linscott. Cercetătorii au găsit aceste artefacte în multe locuri care preced Homo sapiens. Acest lucru înseamnă că homininii anteriori foloseau și ei focul. O echipă care a investigat în Peștera Qesem din Israel a găsit dovezi ale unui vetre vechi de 300.000 de ani lângă resturi de animale măcelărite.

Și mai înapoi în timp, cenușa din Peștera Wonderwerk din Africa de Sud i-a condus pe oamenii de știință să suspecteze că gătitul se întâmpla chiar acum 1 milion de ani. „[Peștera] este atât de adâncă, aproximativ 30 de metri [100 de picioare] adâncime, încât nu ar fi putut fi un proces natural care a produs această cenușă acum un milion de ani,” a spus Wrangham.

Există chiar dovezi ale unui foc controlat în Kenya acum 1,6 milioane de ani.

În timp ce lucrau la un sit în Israel, cercetătorii au găsit dovezi mai convingătoare ale gătitului de acum 780.000 de ani: Nu numai că existau cercuri de pietre care indicau o vatră, dar și oase de pește care arătau semne că au fost încălzite.

Dovezile biologice ale momentului când a început gătitul există în felul în care corpul uman a evoluat. „Noi, ca specie, suntem diferiți de toate celelalte specii de pe Pământ, pentru că suntem adaptați biologic la consumul de mâncare gătită,” a spus Wrangham. Într-un studiu al oamenilor care urmează diete bazate doar pe alimente crude, cercetătorii au descoperit că participanții tindeau să slăbească și o treime dintre femei au încetat să mai aibă menstruație.

Primii bucătari

„Deci atunci întrebarea este, bine, când s-a întâmplat asta?” a spus Wrangham.

Ar putea fi chiar înainte ca oamenii moderni să apară, conform lui Wrangham.

Homo erectus a fost primul hominin care avea proporții corporale mai puțin asemănătoare cu primatele și mai asemănătoare cu oamenii. Unele dintre acele trăsături sugerează că ar fi putut fi primii care au gătit mâncarea.

O diferență majoră între oameni și verii noștri primate este dimensiunea intestinelor noastre. Deoarece gătitul ne obligă să facem mai puțină digestie, intestinele noastre sunt mai mici decât ale lor.

„Intestinul nostru gros, colonul nostru, ultima parte a intestinului, este aproximativ două treimi din dimensiunea pe care ar avea-o dacă am fi cimpanzei, bonobo sau gorile,” a spus Wrangham. „Și asta înseamnă că avem stomacuri relativ plate în loc de cele bombate.” Pentru a acomoda aceste intestine mai mari, primatele non-umane au pelvisuri late și coaste evazate. Strămoșii noștri umani au pierdut aceste trăsături acum aproximativ 2 milioane de ani, a spus Wrangham.

Originile gătitului

„Cealaltă schimbare care a avut loc atunci a fost cea mai mare scădere a dimensiunii dinților de mestecat din istoria evoluției umane,” a spus el. „Și din nou, acest lucru se potrivește foarte mult cu ideea că dintr-o dată ceva s-a schimbat în dietă. Mai precis, dieta a devenit mai ușor de mestecat, mai moale.” Acest lucru s-a întâmplat aproximativ în același timp — acum 1,8 milioane de ani.

„Și astfel, povestea mare aici … este că gătitul a început acum aproximativ 1,9 milioane de ani, odată cu apariția speciei care seamănă cel mai mult cu noi în evoluția umană, Homo erectus,” a spus Wrangham. „Și cred că poți oferi o poveste foarte convingătoare spunând că gătitul și controlul focului au fost responsabile pentru evoluția lui Homo erectus.”

Dar fără dovezi ale utilizării focului controlat din acea perioadă, ideea că Homo erectus a fost primul bucătar este încă discutabilă.

„Există mulți oameni care încă lucrează la asta. Îmi imaginez că vor mai lucra mult timp”, a spus Linscott, potrivit Live Science.

Revista presei