O nouă escrocherie în Republica Moldova: Ajutor la contor

O nouă escrocherie în Republica Moldova: Ajutor la contorcontor / Sursa foto: EVZ

Autoritățile din Republica Moldova îi avertizează pe cetățenii săi cu privire la o nouă escrocherie, care îi poate lăsa fără sume semnificative de bani.

Cum funcționează noua escrocherie din Republica Moldova

Noul tip de fraudă se folosește de numele și siglele programului de compensare de stat în domeniul energiei intitulat „Ajutor la contor”, au informat autoritățile.

Cetăţenii moldoveni sunt îndemnaţi să ignore aceste mesaje şi să contacteze poliţia imediat.

Ministerul Muncii de la Chișinpu și poliția au făcut apel la cetățeni să nu răspundă la aceste mesaje sau să nu deschidă link-urile trimise de escroci ca fiind din partea programului guvernamental „Ajutor la contor” pentru a „profita de sprijin financiar”.

Ce fac escrocii pentru a-i înșela pe moldoveni

Poliția a explicat că escrocii  care fac parte din această schemă folosesc numele agențiilor guvernamentale și trimit mesaje prin aplicații mobile sau prin e-mail.

„Vă îndemnăm să blocați numerele de telefon ale expeditorilor unor astfel de mesaje, să nu le răspundeți și să le raportați imediat poliției”, se arată în comunicatul de presă al autorităților.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale le-a cerut, de asemenea, cetățenilor, să fie vigilenți atunci când au de a face cu astfel de mesaje.

„Dacă primiți astfel de mesaje, NU urmați linkurile și NU furnizați informațiile dumneavoastră personale.”

Agenția subliniază că informațiile despre programele de asistență guvernamentală pot fi găsite doar pe site-urile oficiale ale agențiilor guvernamentale, inclusiv pe site-ul ministerului: social.gov.md .

Ce este programul „Ajutor la contor”, vizat de ce mai recentă escrocherie

Reamintim că autoritățile moldovenești au lansat programul „Ajutor la contor” în octombrie 2022, pentru a atenua impactul creșterii tarifelor la energie.

Pe platforma guvernamentală, cetățenii solicită compensații pentru facturile la gaze naturale, căldură și electricitate în ajunul sezonului de încălzire.

În sezonul rece anterior, bugetul estimat pentru acordarea compensațiilor a fost de 2,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o reducere cu aproximativ 30% față de 3,7 miliarde de lei cheltuiți anul trecut.

Sumele alocate au fost mai mici deoarece și tarifele s-au redus. În sezonul 2023-2024, plata monetară s-a majorat cu o sută de lei, de la 700 la 800 de lei și a fost integrată în programul „Ajutor la Contor”. Prin urmare, numărul de consumatori a crescut cu aproximativ 20%, de la 230 de mii de gospodării la peste 270 de mii.