Compensațiile pentru căldură. Se schimbă modalitatea de acordare

Compensațiile pentru căldură. Se schimbă modalitatea de acordare Sursa foto: BNP

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a anunțat că sezonul de încălzire 2023-2024 va fi ultimul în care cetățenii vor primi compensații pentru căldură direct în factură.

Compensațiile pentru căldură în Republica Moldova nu vor mai fi date direct în factură, pentru a elimina inechitățile.  Începând cu sezonul următor de încălzire, beneficiarii vor avea exclusiv compensații monetare.

Ministrul Muncii, Alexei Buzu, a reamintit că a fost introdusă posibilitatea de compensație monetară pentru consumatorii care nu sunt conectați la gaze sau la termia centrală, precizând că a fost o inechitate față de unele gospodării care nu se încălzeau cu gaz și nu au putut beneficia de compensații.

„Vom examina cum putem să îmbunătățim în continuare acest program pentru că ne pregătim de sezonul următor. Vom trece la un sistem total de compensații monetare, 100%. Acesta va fi ultimul sezon în care vom face compensații în facturăˮ, a spus Alexei Buzu, citat de radiomoldova.md. El a menționat că urmează să fie gândită modalitatea prin care se va face această tranziție. ”În toate țările, cea mai eficientă metodă de compensare este cea monetară”, a subliniat Buzatu.

Ne puteți urmări și pe Google News
Compensațiile pentru căldură

Sursa foto> Arhiva EVZ

Alexei Buzu a mai precizat că înregistrarea pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md continuă. Zilnic sunt depuse aproximativ 600 de solicitări din partea cetățenilor. În total, din noiembrie și până acum, pe site s-au înscris 770 de mii de gospodării, dintre care 92 la sută au obținut categorii de vulnerabilitate energetică între extremă și medie. Cetățenii pot depune cereri până pe data de 25 a fiecărei luni, până în martie 2024. În acest sezon, de compensații beneficiază doar cetățenii care se înregistrează în sistemul informațional.

Compensațiile pentru căldură pot fi depuse până în luna martie

Tarife, energie terimcă

Sursa foto: Arhiva EVZ

În actualul sezon rece, bugetul estimat pentru acordarea compensațiilor este de 2,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o reducere cu aproximativ 30% față de 3,7 miliarde de lei cheltuiți anul trecut. Sumele alocate sunt mai mici, deoarece și tarifele s-au redus. În acest an, plata monetară s-a majorat cu o sută de lei, de la 700 la 800 de lei și a fost integrată în programul „Ajutor la Contor”. Prin urmare, numărul de consumatori a crescut cu aproximativ 20%, de la 230 de mii de gospodării la peste 270 de mii.