Compensații pentru facurile la energie în Republica Moldova. De unde pot fi ridicați banii
- Maria Dima
- 13 ianuarie 2024, 10:19
Casa Naţională de Asigurări Sociale din Republica Moldova a anunțat că a fost executată finanţarea compensaţiilor la energie sub formă de plată monetară pentru luna decembrie anul 2023. Valoarea finanţării a constituit 219,9 milioane lei.
Compensațiile pentru facturile la energie au fost asigurate pentru beneficiarii, conform listelor prezentate de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale din Republica Moldova. Aceștia au fost identificaţi în rezultatul procesării informaţiei de pe portalul compensaţii.gov.md.
Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze instituțiilor bancare sau la orice oficiu poștal din ţară, unde primesc pensia, alocația, indemnizația sau altă prestație socială.
”Pentru eventualele întrebări aferente acordării compensațiilor la energie sub formă de plată monetară cetățenii pot apela Linia Verde a Ministerului Muncii și Protecției Sociale 0 8000 5000, sau expedia un mesaj la adresa electronică suport@compensatii.gov.md.”, a transmis CNAS.
Compensații pentru facurile la energie în Republica Moldova
Facturile la energie în Republica Moldova în acest sezon rece sunt compensate în funcție de gradul de vulnerabilitate în care au fost încadrați solicitanții. Gospodăriile care cheltuiesc 5% din venituri pentru a plăti facturile la energie nu vor fi considerate vulnerabile din punct de energetic. Dacă aceste cheltuieli reprezintă între 5% și 10% din venituri, li se va atribui categoria de vulnerabilitate primară.
Din categoria de vulnerabilitate scăzută vor face parte gospodăriile care cheltuiesc pentru facturile la energie 10 – 20% din venituri, din cea de vulnerabilitate medie –20% – 40% din venituri și cea ridicată – mai mult de 40% din câștigul lunar.
Consumatorii care au venituri mai mici decât coșul minim de consum (3.963 de lei în sate și 4.663 în orașe) vor primi categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și extremă.
Cum se poate contesta ajutorul acordat
Persoanele care nu sunt de acord cu gradul de vulnerabilitate energetică atribuit de sistem și de indicatorii care sunt luați în calcul la stabilirea gradului de vulnerabilitate din informația prezentată în cerere pot depune o petiție la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Dacă nu este de acord cu răspunsul instituției, solicitantul poate depune o cererea prealabilă de reexaminare a cererii tot la MMPS, iar dacă nici acest răspuns nu-l satisface, se poate adresa în instanța de contencios administrativ.