Klaus Iohannis la Întâlnirea internațională a sașilor de la Sibiu

Klaus Iohannis la Întâlnirea internațională a sașilor de la Sibiu Klaus Iohannis Sursa foto. Captura video

Sibiu. Klaus Iohannis, președintele României a participat la Întâlnirea Internațională a Sașilor, eveniment organizat la Sibiu. Șeful statului a susținut un discurs în care a evidențiat contribuția acestei comunități la experienţa civică a naţiunii române.

Președintele a susținut un discurs în fața reprezentanților comunității săsești participante la evenimentul de la Sibiu. El a evidențiat experienţa civică, tradiţia şi moştenirea culturală a saşilor.

Klaus Iohannis, mesaj pentru comunitata sașilor

Preşedintele a subliniat, în discursul de la Sibiu, contribuţia comunităţii sașilor la experienţa civică a naţiunii române. Klaus Iohannis a amintit despre experiența, tradiţia şi moştenirea culturală a saşilor.

Șeful statului și-a început discursul subliniind că în 2024 se împlinesc 800 de ani de la consfinţirea drepturilor sașilor stabiliţi în zona Transilvaniei. El a spus despre aceștia că erau coloniști aflați în căutarea libertății. Ulterior, a făcut trecerea la momentul Marii Unirii de la 1918 și la contribuția acestei comunități adusă națiunii române.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Atunci când saşii reuniţi la Mediaş, în 1919 au aderat la Marea Unire, au adus naţiunii române o multiseculară experienţă civică, o bogată tradiţie şi o strălucitoare moştenire culturală cu care astăzi noi toţi ne mândrim. Amintirea acestui trecut, cinstirea valorilor dale, onorarea suferinţelor şi a sacrificiilor din care el a fost ridicat este în ADN-ul saşilor transilvăneni”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Sărbătoarea sașilor

Sărbătoarea sașilor de la Sibiu Sursa foto: Captura video

Rolul comunității sașilor în România modernă

Președintele Klaus Iohannis a mai vorbit despre rolul comunității sașilor în societatea românească. El a arătat că România modernă a fructificat experienţa marilor personalităţi ale acestei comunități. El a arătat că sunt figuri proeminente ale comunităţii germane care au contribuit la bunăstarea țării.

„România modernă, fondată pe viziunea elitelor care au însufleţit toate generaţiile ultimilor două sute de ani, a fructificat eforturile şi opera marilor ei personalităţi, printre care un loc important îl au cele provenind din rândul minorităţii germane.

Prestigiul de care se bucură astăzi ţara noastră este şi opera tuturor celor care, păstrând memoria şi tradiţiile înaintaşilor, le înţeleg ca pe o responsabilitate de a duce mai departe aspiraţiile lor de libertate şi de prosperitate”, a arătat Klaus Iohannis.

Președintele și-a încheiat discursul felicitându-i pe organizatori și le-a dorit o reuniune de succes.

Comunitatea sașilor

Comunitatea sașilor Sursa foto: captura video

Klaus Iohannis la Întâlnirea Internaţională a Saşilor

Întâlnirea Internaţională a Saşilor este un eveniment care se desfășoară la Sibiu sub înaltul patronaj al preşedintelui României.

La eveniment participă primarul Sibiului, Astrid Fodor, vicepreşedintele Consiliului Local Sibiu, Marcel Luca, dar şi ministrul Culturii, Raluca Turcan. Este prezent, de asemenea și secretarul de stat pentru culte Ciprian Vasile Olinici.

Au onorat invitația primită, la reuniune, mai mulţi membri a corpului diplomatic, dar şi un grup de parlamentari germani. De asemenea, a fost prezentă și o delegaţie din partea guvernului Bavariei, dar și reprezentanţi ai Bisericii Evanghelice.

 

Revista presei
Parisul la răscruce