Klaus Iohannis, îndemn pentru români înainte de prezidențiale. Este miza anului electoral
- Ionel Sclavone
- 19 iunie 2024, 13:24
Klaus Iohannis îndeamnă românii să se informeze și să iasă în număr mare la vot, la alegerile prezidențiale. Șeful statului spune că acestea sunt cele mai importante din anul electoral 2024.
Șeful statului a susținut o conferință de presă alături de omologul său italian, Sergio Mattarella, la Palatul Cotroceni. În acest context, el a abordat și tema viitoarelor alegeri prezidențiale.
Klaus Iohannis, îndemn pentru alegători
Președintele României a făcut o serie de declarații în contextul divergențelor din coaliția de guvernare pe tema calendarului alegerilor prezidențiale. Klaus Iohannis a subliniat că acest scrutin are cea mai mare miză din anul electoral 2024. Drept care, a spus șeful statului, este de datoria alegătorilor să se informeze cu privire la ceea ce urmează să se întâmple.
„Președintele României trebuie să fie susținut de români, iar nu de partidele politice. Românii trebuie să se intereseze de candidați, indiferent dacă în timpul campaniei se află în vacanță, la birou sau în altă parte. Sunt cele mai importante alegeri din acest an....Președintele are suficientă putere pentru a face din alegerile prezidențiale miza cea mai importantă a acestui an electoral”, a declarat Klaus Iohannis.
Șeful statului a precizat că românii trebuie să conștientizeze care este importanța acestor alegeri, pentru Cotroceni, și să se prezinte în număr mare la vot. Klaus Iohannis a precizat că nu este treaba lui să stabilească când vor fi organizate sau cine va candida. Acest lucru este apanajul partidelor. El i-a îndemnat pe alegători să iasă în număr mare la vot.
„Nu vreau sa spun când să aibă loc alegerile sau cine să candideze. Acest lucru trebuie să fie stabilit de partidele politice. Pot fi și candidați independenți. Însă românii trebuie să conștientizeze și să meargă în număr mare la vot”, a mai spus șeful statului.
Coaliția negociază data alegerilor
Declarațiile lui Klaus Iohannis pe tema organizării alegerilor prezidențiale vin în contextul divergențelor din coaliție. Liderii PSD și PNL se întâlnesc în cursul zilei de astăzi pentru a stabili data la care se va desfășura scrutinul pentru Cotroceni. Liberalii susțin modificarea calendarului convenit, la începutul anului, de comun acord cu PSD.
Nicolae Ciucă spune că cele două partide ar trebui să mute alegerile pentru Cotroceni spre finalul anului, așa cum s-a întâmplat și în trecut. Pe de altă parte, social-democrații insistă ca alegerile să se desfășoare, conform înțelegerii inițiale în luna septembrie. Ciucă și Ciolacu au convenit, ca prezidențialele să aibă loc pe 15 și pe 29 septembrie. Practic, noul președinte va fi votat înainte ca mandatul lui Klaus Iohannis să ajungă la final.
PNL, care a obținut un rezultat slab în alegerile locale, ar vrea să aibă mai multă vreme la dispoziție să pregătească o candidatură a lui Nicolae Ciucă. Liberalii se plâng că în august, toți românii sunt în concendiu, iar campania electorală va fi ineficientă.
Pe de altă parte, social-democrații se opun modificării calendarului. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a acceptat comasarea alegerilor locale și eurparlamentare, cerută de liberali, cu condiția să fie stabilit calendarul electoral pentru tot anul. Or la momentul respectiv, PNL și PSD au convenit pentru luna septembrie,
Klaus Iohannis se mai gândește dacă renunță la șefia NATO
Președintele a susținut, în cadrul aceleiași conferințe de presă că va anunța în cursul zilei de joi, 20 iunie, dacă va renunța la candidatura pentru șefia NATO. Klaus Iohannis nu mai are nici un susținător, în această cursă, împotriva lui Mark Rutte. Viktor Orban, cel care a declarat că îi va fi alături, a trecut în tabăra majoritară.
În prezent, România este singurul stat care nu s-a pronunțat pentru susținerea candidaturii premierului olandez. Ungaria şi Slovacia au anunţat marţi că sprijină candidatura lui Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO.
„Despre NATO, mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea şi opiniei publice. Dar pot să vă asigyur că mâine după-amiază veţi fi integral lămuriţi şi putem să mergem mai departe. Consideraţi că acesta a fost un non-răspuns şi o amânare”, a declarat şeful statului.