Hezbollah amenință Israelul cu riposta. Liderul mișcării cere răzbunare pentru Fuad Shukr

Hezbollah amenință Israelul cu riposta. Liderul mișcării cere răzbunare pentru Fuad Shukr Hezbollah Sursa foto: X

Beirut. Hezbollah amenință cu o ripostă inevitabilă după uciderea comandantului şef militar Fuad Shukr. Liderul mișcării șiite, Hassan Nasrallah, a afirmat că Israelul trebuie să se aştepte la o replică dură.

Hassan Nasrallah a participat la funeraliile lui Fuad Shukr, ucis de armata israeliană într-o suburbie a Beirutului, marți. În același context, a fost ucis și liderul politic al grupării teroriste Hamas, Ismail Haniyeh.

Hezbollah amenință cu un răspuns inevitabil

Liderul mișcării pro-iraniene a susținut un discurs televizat în timpul funeraliilor lui Fuad Shukr. El a afirmat că uciderea lui Shukr nu a fost un răspuns la atacul cu rachete asupra oraşului druz Majdal Shams, în care au fost ucişi 12 copii. În opinia sa ar fi vorba despre un act de război. Liderul Hezbollah a încercat să se disocieze atacul de la sfârşitul săptămânii trecute. A insinuat că ar fi fost provocat de apărarea antiaeriană israeliană.

„Inamicul trebuie să se aştepte la un răspuns inevitabil din partea noastră. (...) Israelul nu ştie ce linii roşii a depăşit”, a declarat Hassan Nasrallah.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a afirmat că Hezbollah plăteşte preţul pentru sprijinul acordat Hamas în Gaza. Nasrallah a declarat că organizația „luptă deschisă pe toate fronturile” împotriva Israelului. Totodată, a afirmat, organizația sa are o nouă generație de lideri și de comandanți militari.

„Suntem în căutarea unui răspuns real, nu a unuia artificial. Căutăm să dăm un răspuns atent analizat”, a continuat liderul.

Avertismentul Israelului

Liderul Hezbollah a condiţionat oprirea conflictului de la frontiera libaneză de oprirea operațiunilor militare din Fâşia Gaza. Hassan Nasrallah a anunțat că luptele din sudul Libanului vor cunoaște o intensificare planificată pentru vineri, conform i24News.

Pe de altă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a lansat un avertisment în cadrul unei reuniuni de evaluare a Comandamentului frontului intern. El a subliniat că Israelului este decis să răspundă oricărei ameninţări.

„Israelul este în stare de alertă maximă, atât defensivă, cât şi ofensivă (...) Îi vom face să plătească un preţ foarte mare pentru orice act de agresiune împotriva noastră, indiferent de unde vine”, a declarat premierul Netanyahu.

La reuniune au participat mai mulți înalţi oficiali militari şi civili. Aceștia au evaluat activităţile Comandamentului frontului intern de la începutul războiului, la 7 octombrie. Între cei prezenți s-a aflat și ministrul de interne Moshe Arbel.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Iranul anunță represalii pentru uciderea liderului Hezbollah

Miercuri, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a promis să aplice o „pedeapsă severă” Israelului. Teheranul acuză regimul de la Tel Aviv pentru uciderea liderului Hamas, Ismail Haniyeh. Israelul nu a comentat, însă, acest caz.

Potrivit New York Times, Iranul nu intenţionează să lovească obiective civile ci ținte militare. Ayatollahul Ali Khamenei ar fi ordonat un răspuns direct pentru eliminarea lui Ismail Haniyeh. Comandanţii militari iranieni ar fi studiat posibilitatea unui atac combinat cu rachete şi drone asupra siturilor militare de lângă Tel Aviv sau Haifa.

În acest context, armata israeliană ia în considerare ca Hezbollah şi Iranul să întârzie cu răspunsul lor pentru a-şi maximiza pregătirea operaţională şi pentru a creşte tensiunea psihologică în Israel.

Revista presei