Mike Pompeo, un ghimpe în coasta lui Putin. Planul de pace propus de omul lui Donald Trump

Mike Pompeo, un ghimpe în coasta lui Putin. Planul de pace propus de omul lui Donald Trump Mike Pompeo. Sursa foto: Facebook/Mike Pompeo

Statele Unite. Mike Pompeo, fostul secretar de Stat din timpul lui Donald Trump, a redat publicității un plan de pace, prezentat de altfel și fostului președinte american.

Mike Pompeo, un plan de pace pentru Donald Trump

Mike Pompeo și-a prezentat soluțiile în Wall Street Journal, iar printre acestea se regăsesc eliminarea restricțiilor pentru armamentul vândut Ucrainei, înăsprirea sancțiunilor pentru băncile și companiile de hidrocarburi din Rusia, dar și creșterea cheltuielilor până la 3% din PIB pentru statele membre NATO.

Mike Pompeo aduce în discuție și informațiile vehiculate în presa internațională, potrivit cărora Donald Trump va sista ajutorul Ucrainei în cazul în care va fi ales pentru un nou mandat. Fostul secretar de stat a subliniat că nu sunt indicii care să confirme faptul că Donald Trump ar agrea un astfel plan care să contureze o capitulare a Ucrainei.

Dimpotrivă, continuă Mike Pompeo în editorialul din Wall Street Journal, administrația Trump a fost cea care în 2017 a ridicat embargoul aplicat Ucrainei în timpul președintelui Barack Obama. Astfel, Kievul a primit rachete Javelin care au salvat administrația lui Zelenski de la capitulare încă din primele zile ale Operațiunii Speciale de Eliberare.

Ne puteți urmări și pe Google News
Mike Pompeo

Mike Pompeo. Sursa foto: Facebook/Mike Pompeo

Mai multe sancțiuni pentru Federația Rusă

Mai mult decât atât, susține fostul secretar de Stat, eșecul președintelui în exercițiu a condus Ucraina în starea în care se regăsește după doi ani de război. Orașe distruse cu sute de mii de victime și fără nici o șansă reală de a câștiga în fața armatei Moscovei.

Măsurile propuse de Mike Pompeo au două linii de acțiune interne, prin eliberarea potențialului energetic al Statelor Unite, fapt ce ar putea conduce la stimularea economiei de peste Ocean și diminuarea bugetului pentru mașinăria de război a Rusiei.

Externe, Mike Pompeo consideră de bun augur reluarea legăturilor cu Arabia Saudită și colaborarea împotriva regimului de la Teheran. O mișcare cu potențial de a restabili ordinea în Orientul Mijlociu și o posibilă cooptare a saudiților în demersul SUA de a elimina Moscova de pe piețele energetice globale.

Mike Pompeo

Mike Pompeo. Sursa foto: Facebook/Mike Pompeo

Mike Pompeo cere înființarea unui program de împrumut pentru Ucraina

Înăsprirea sancțiunilor aplicate Rusiei este o altă măsură promovată de Mike Pompeo. În acest fel Rusia pierde o bună parte din finanțare pentru mașinăria de război. Mai ales că în timpul administrației Biden, ministerul Finanțelor exonerează băncile rusești de sancțiuni când tranzacțiile sunt conexe producției de energie.

Dezvoltarea industriei de apărare și revitalizarea NATO este un alt punct propus de fostul secretar de Stat al SUA. În privința Ucrainei, Pompeo cere înființarea unui program de împrumut în valoare de 500 de miliarde de dolari. Astfel, contribuabilii americani nu vor mai fi împovărați. Ucraina se va împrumut de câți bani are nevoie pentru a-și cumpăra tehnica militară.

O strategie pe care SUA a folosit- o și cu Marea Britanie înainte de atacul de la Pearl Harbor. Ridicare restricțiilor pentru armele pe care Ucraina le poate utiliza în război reprezintă un alt punct din planul de pace prezentat de Mike Pompeo.

Mike Pompeo va prelua funcția de director în Ucraina la o firmă de telecomunicații

Fostul secretar de stat american M. Pompeo. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Doanald Trump poate negocia încetarea focului de pe o poziție de forță

O măsura care va crea o poziție de forță prin care Putin va înțelege într-un final că Operațiunea Specială de Eliberare trebuie să înceteze. Toate aceste măsuri îi vor oferi lui Donald Trump o poziție de forță prin care poate negocia cu Moscova încetarea ostilităților din Ucraina.

Demilitarizarea Crimeei anexată ilegal în 2014 și reconstrucția Ucrainei din activele înghețate ale băncii centrale rusești. Aderarea Ucrainei în NATO și UE cât mai repede și crearea unui fond de înarmare în valoare de 100 de miliarde de dolari sunt alte propuneri făcute de Mike Pompeo.

În ceea ce o privește pe Rusia, dacă va accepta condițiile amintite, atunci Occidentul va ridica sancțiunile aplicate Moscovei, odată de Ucraina va intra în NATO și UE, potrivit Wall Street Journal.

Revista presei
Parisul la răscruce