Efectele zahărului din cerealele de la micul dejun asupra sănătății

Efectele zahărului din cerealele de la micul dejun asupra sănătății Cereale / Sursa foto: Pixabay

Popularitatea alimentelor cu zahăr pentru micul dejun din anii 1960, cum ar fi Pop-Tarts, se datorează în mare măsură gustului dulce, ingredientelor simple și campaniilor de marketing puternice.

Cerealele cu zahăr și marketingul

Veniturile preconizate ale industriei cerealelor în 2024 sunt de 22,5 miliarde de dolari numai pentru SUA, iar veniturile globale se estimează că vor crește de la 81,6 miliarde de dolari în 2024 la 139 miliarde de dolari în 2033. Cu toate acestea, consumul excesiv de zahăr crește riscul de cancer de sân și de colon.

Zahărul nu este considerat adictiv, dar oamenii au o preferință înnăscută pentru gusturile dulci, în special copiii. Campaniile de marketing pentru alimentele pentru micul dejun au avut succes, cu mărci populare precum Snap, Crackle, Pop, Tony the Tiger, spiridușul Lucky Charms, iepurele Trix și Tucanul Sam din Froot Loops.

Cu toate acestea, succesul comercial al acestor alimente nu este neapărat corelat cu calitatea lor nutrițională. În prezent, multe cereale conțin mai mult de 30% din greutatea lor din zahăr, care nu este la fel de benefic ca zaharurile naturale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Glicemie crescută și boli de inimă

Dietary Guidelines for Americans și Organizația Mondială a Sănătății recomandă să nu se consume mai mult de 10% din totalul caloriilor, opțiunile cu zero zahăr fiind cele mai alese.

Alimentele cu indice glicemic ridicat, cum ar fi cerealele dulci, determină creșterea nivelului lipidelor din sânge, creșterea foamei și eliberarea mai mare de insulină, care contribuie la apariția bolilor de inimă și a diabetului de tip 2.

Cereale

Cereale la micul dejun. Sursa foto: pxfuel.com

Glicemia ridicată crește tensiunea arterială și formarea de produși finali de glicare avansată, care pot rigidiza vasele de sânge și pot crește inflamația. Consumul a mai mult de 13% din totalul caloriilor, sau 65 de grame de zahăr adăugat zilnic, crește riscul de boli cardiovasculare cu 39%.

FDA vrea să reglementeze alimentele cu zahăr

Dietele cu indice glicemic scăzut sunt asociate cu îmbunătățirea glicemiei, a lipidelor din sânge și cu reducerea greutății corporale. Pentru a reduce consumul de zahăr, citiți eticheta cu informații nutriționale de pe ambalajele alimentelor și recunoașteți diferențele dintre mărimea porțiilor și mărimea reală a porțiilor.

Food and Drug Administration din SUA discută modalități de reglementare a alimentelor ultraprocesate, inclusiv a cerealelor îndulcite cu zahăr.

FDA ar putea solicita reduceri obligatorii ale conținutului de zahăr adăugat, similare cu reducerile voluntare ale Inițiativei naționale pentru reducerea cantității de sare și zahăr, potrivit MedicalExpress.

 

Revista presei