Război în Ucraina ziua 881. Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei

Război în Ucraina ziua 881. Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei Război în Ucraina Sursa foto: X

Război în Ucraina ziua 881. Rusia pregătește o nouă operațiune ofensivă în regiunea Harkov. Mai multe unități de asalt au fost desfășurate în apropierea satului Hliboke, la 7 kilometri de granița cu Rusia.

 

Autoritățile ucrainene monitorizează situația din zona satului Hliboke din regiunea Harkov. Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Hortiția, a declarat pentru Interfax Ucraina că forțele ruse pregătesc o nouă operațiune ofensivă.

Război în Ucraina ziua 881

Satul Hliboke este situat în nordul regiunii Harkov, la 39 de kilometri de centrul regional, orașul Harkov. În 10 mai, Rusia a lansat o primă ofensivă în regiunea Harkov, dar asaltul s-a blocat rapid. În luptele care au avut loc au fost uciși aproximativ 20 000 de soldați ruși, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, Moscova a adus noi trupe, în zonă, inclusiv grupuri de asalt ale Brigăzii 155 de infanteriști marini ai Flotei ruse din Pacific și ale Diviziei 18 de infanterie motorizată a Corpului 11 de armată. El a precizat că trupele ruse folosesc drone pentru minarea la distanță a zonei. Armata ucraineană a înregistrat, de asemenea, sosirea trupe suplimentare din Regimentul 41 de infanterie motorizată al Diviziei 72 în satul Murom, din regiunea Belgorod.

Totodată, a precizat că trupele ruse continuă să se regrupeze în zonele centrale și estice ale orașului Vovciansk. Aici au avut loc unele dintre cele mai grele lupte din regiunea Harkov.

„De asemenea, a fost confirmat faptul că o unitate de asalt a Regimentului 153 tancuri din cadrul Diviziei 47 tancuri a Forțelor Armate Ruse a fost retrasă pentru recuperare, pozițiile sale fiind preluate de soldații Brigăzii 128 infanterie motorizată a Corpului 44 de Armată și de unitatea Akhmat (cecenă)”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Rusia se apără în zona satului Lukianți

Potrivit grupului de forțe din Harkov, armata rusă a trecut în apărare în zona satului ocupat Lukianți din regiunea Harkov. Potrivit surselor militare ucrainene, forțele ruse se regrupează și efectuează misiuni de recunoaștere a rutelor de avansare. Acestea folosesc drone pentru a elabora planurile de ofensivă, mai spune armata Kievului.

Potrivit oficialilor militari ucraineni, armata rusă a suferit pierderi foarte mari, în cursul zilei de duminică. Este vorba de 18 tancuri, 17 blindate de luptă, 51 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 4 sisteme antiaeriene, 102 diferite vehicule și 21 de echipamente speciale.

Comisia Europeană Viktor Orban

Comisia Europeană. Sursa foto: Dimitris Vetsikas/ Pixabay

Război în Ucraina ziua 881. UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei

Consiliul Uniunii Europene a decis să prelungească sancțiunile împotriva Rusiei pentru încă șase luni, până la 31 ianuarie 2025. Decizia are la bază continuarea războiului din Ucraina, conform unui comunicat de pe site-ul Consiliului UE.Sancțiunile au fost introduse încă din 2014, însă au fost extinse considerabil în 2022, după războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

În prezent, măsura are în vedere o mai multe restricții și interdicții privind comerțul, sectorul financiar, tehnologia şi produsele cu dublă utilizare, industria, transporturile şi produsele de lux. De asemenea, interdicția acoperă importul și transferul de țiței, dar și anumite petroliere livrate de Rusia.

Mai multe bănci rusești au fost excluse din sistemul SWIFT și au fost suspendate activităţile și licenţele de radiodifuziune în Uniunea Europeană ale mai multor canale de propagandă. Măsurile specifice permit UE să combată ocolirea sancţiunilor.

De la începutul invaziei în Ucraina, Uniunea Europeană a adoptat 14 pachete de sancțiuni fără precedent şi de mare impact împotriva Rusiei. Totodată, Consiliul European şi-a reiterat sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional. UE va continua să ofere sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar şi diplomatic.

Viktor Orban și Vladimir Putin

Viktor Orban și Vladimir Putin. Sursa foto: Viktor Orban/ Facebook

Oficialii  europeni boicotează președinția maghiară a Consiliului UE

Următoarele reuniuni ale miniștrilor de externe din UE nu vor avea loc la Budapesta, deși Ungaria deține președinția Consiliului UE. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a luat această decizie deși miniștrii de externe s-au arătat mai degrabă precauți. Decizia de boicot a președinției ungare vine după vizitele făcute de Viktor Orban la Moscova și Beijing.

Astfel, reuniunea informală a miniștrilor europeni de externe programată la finalul lunii august va avea loc la Bruxelles, iar nu la Budapesta. Josep Borrell a precizat că trebuie transmis un semnal, fie și simbolic. împotriva acțiunilor lui Viktor Orban. El a adăugat că majoritatea miniştrilor participanţi la întâlnire au protestat la adresa Ungariei şi doresc să-i impună consecinţe „simbolice”.

Viktor Orban a efectuat la începutul lunii iulie o vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. După trei zile, el a mers la Moscova, unde a avut o întrevedere cu Vladimir Putin, iar apoi la Beijing, demers condamnat de mai mulți lideri europeni. Aceștia consideră că Orban nu ar fi trebuit să acţioneze fără un mandat din partea UE.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a descris drept „infantilă” boicotul pus la cale de Josep Borrell şi a denunţat un atac împotriva „misiunii de pace” a lui Orban. Dacă reuniunea din august se va desfășura la Bruxelles, a spus ministrul Szijjarto, el va fi prezent la această reuniune.

Revista presei
Parisul la răscruce