Cât timp putem păstra ouăle de Paște. Când devin aceste alimente un pericol pentru sănătate
- Emanuel Nițulescu
- 3 mai 2024, 21:17
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Alexandru Cîrîc, a explicat recent care este durata de valabilitate a ouălor de Paște, subliniind importanța păstrării lor la temperaturi adecvate pentru a evita riscurile pentru sănătate.
Ouăle de Paște trebuie ținute la frigider
Ouăle roșii, de regulă, ar trebui păstrate în frigider pentru a-și menține calitatea, deoarece expunerea la temperatura camerei poate scurta perioada de valabilitate. "În primul rând, dacă dorim să le păstrăm mai mult timp, ouăle roșii trebuie să fie ținute la frigider. Pot rezista până la două săptămâni în condiții sigure, mai ales că sunt gătite termic. Dacă nu sunt ținute la frigider, această perioadă se poate reduce la cel mult o săptămână. Gătite termic, ele pot fi ținute în siguranță la temperatura camerei timp de o săptămână", a explicat Alexandru Cîrîc pentruAntena 3 CNN.
Și ouăle de Paște, din supermarket, trebuie ținute la rece
În ceea ce privește ouăle de Paște deja vopsite, comercializate prin supermarketuri, acestea ar trebui, de asemenea, ținute la rece. "Regulile sunt similare cu cele preparate acasă și, în majoritatea supermarketurilor, sunt păstrate în vitrine frigorifice. Așa este recomandat, pentru că este totuși un aliment preparat termic, un aliment gata de consum.
Riscurile la care ne expunem consumând alimentele nerefrigerate, nepăstrate la temperatură scăzută pot fi destul de mari", a subliniat Cîrîc.
Cozonac la felie în folie sigilată sau nu
Directorul ICA mai atrăgea atenția cu privire la un aspect de siguranță alimentară, apărut în acest an, respectiv comercializarea drobului și cozonacului la felie, pentru cei care nu își permit să cumpere un cozonac. "Există cozonac feliat, ambalat în mod sigur și sigilat. Dar, există cozonac la felie, ambalat în folie de plastic, nesigilată. Depinde foarte mult de unde cumpărăm.
Trebuie să fim foarte atenți de unde cumpărăm și cât de igienică este zona în care respectivul cozonac a fost pregătit, pentru că s-ar putea să-l cumpărăm feliat dintr-un chioșc sau din piață.
De acolo nu putem să fim siguri că s-au respectat normele de igienă sau dacă ambalajul este intact.
Există producători care deja comercializează cozonac la felie, ambalat, inert. Acolo este sigur", a concluzionat șeful ICA.