De ce ciocnim ouăle de Paști? Istoria și simbolismul obiceiului în cultura românească

De ce ciocnim ouăle de Paști? Istoria și simbolismul obiceiului în cultura românească Oferte de Paște. Sursa foto: 39332342 © Fotodragstar | Dreamstime.com

La sărbătoarea de Paști, tradiția creștin-ortodoxă prevede ciocnirea ouălor roșii. Dar de ce facem acest lucru? Puțini știu care este adevărata semnificație a ciocnirii ouălor și legătura lor cu Învierea lui Iisus.

Potrivit unei legende transmise din strămoși, oul de Paști simbolizează pe Iisus în mormânt, iar coaja sa reprezintă piatra mormântului din care Iisus a înviat. Astfel, ciocnirea ouălor sugerează deschiderea Sfântului Mormânt și Învierea lui Iisus Hristos.

Tradiția ciocnirii ouălor de Paști și ce semnifică ele

Se ciocnesc ouă roșii de Paște, iar tradiția spune că primul care ciocnește oul este cel mai în vârstă bărbat de la masă sau o persoană mai în vârstă. Acesta ciocnește capul oului de capul oului ținut în mână de altcineva, rostind cuvintele „Hristos a Înviat!”. La rândul lor, ceilalți participanți răspund cu „Adevărat a Înviat!”.

În cultura populară din România, ouăle de Paști au fost considerate de mult timp purtătoare de puteri miraculoase. Se crede că aceste ouă au puterea de a vindeca boli și de a proteja animalele din gospodărie.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, există și un obicei al ciocnirii ouălor. Astfel, în prima zi de Paști, ouăle sunt ciocnite doar „cap cu cap”. În a doua zi, se ciocnesc „cap cu dos”, iar în a treia zi „dos cu dos”. Mai mult, în prima zi de Paști, tradiția spune că trebuie să purtăm haine noi, ca un semn de respect pentru această sărbătoare, care simbolizează primenirea trupului și a sufletului, la fel ca primenirea întregii naturi odată cu venirea primăverii.

Se spune că este important ca toată familia să mănânce din primul ou ciocnit pentru a fi mereu împreună. Ouăle trebuie să fie curățate și împărțite de către șeful familiei

Tot tradiția spune că o altă tradiție spune că în ziua de Paşti nu se mănâncă oul cu sare. Potrivit acesteia, dacă îl mănânci așa, o să transpiri tot anul.

În prima zi de Paşti, se practică un alt obicei, conform căruia după ce se ia anafura, toți membrii familiei mănâncă un ou roșu, o pască și o bucată mică de slănină. Acest obicei are ca scop menținerea sănătății și a prosperității în familie, fiind asociat cu zicala „curați ca pasca, sănătoși ca oul și grași ca porcul”, potrivit DcNews.ro.