Guvernul schimbă Codul Fiscal. Reguli noi la plata impozitului pe anumite clădiri

Guvernul schimbă Codul Fiscal. Reguli noi la plata impozitului pe anumite clădiriSursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul a amânat termenul de plată pentru impozitul special introdus pentru proprietarii de imobile de lux. În acest sens au fost modificate prevederile din Codul Fiscal.

Impozitul pe lux a fost introdus de cabinetul condus de Marcel Ciolacu, anul trecut, prin legile austerității. Obiectivul urmărit a fost de a colecta mai mulți bani, la buget, de la proprietarii de clădiri rezidențiale și mașini foarte scumpe. Impozitul pe bunurile imobile și mobile de valoare mare a intrat în vigoare la 1 ianuarie

Guvernul amână impozitul pe lux

Proprietarii clădirilor rezidențaile ale căror valoare impozabilă depășește 2,5 milioane de lei trebuie să plătească un impozit special. Inițial, guvernul a stabilit ca termen de plată data de 30 aprilie, În prezent, se dorește amânarea acestuia până la 30 septembrie. Măsura este prevăzută într-un proiect de ordonanță de urgență aflat în dezbatere publică. Impozitul special pe bunurile mobile și imobile de valoare mare este datorat de:

  • persoanele fizice care la 31 decembrie a anului fiscal anterior au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale în România, iar valoarea impozabilă per clădire de peste 2,5 milioane de lei;
  • persoanele fizice și firmele care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.

Valoarea impozitului se calculează prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă și plafonul stabilit prin lege. Este vorba despre pragul de 2,5 milioane lei la clădiri și 375.000 lei, la autovehicule.

ANAF, declarație

Drepturile de autor se declară la ANAF. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Procedura prevăzută de Codul Fiscal

Persoanele fizice și juridice, a stabilit guvernul, care dețin maşini a căror valoare de achiziție depășește 375.000 lei, vor declara impozitul până la 31 decembrie. Impozitul special pe lux se plăteşte la bugetul de stat, până pe 31 decembrie inclusiv.

Persoanele fizice care dețin clădiri rezidenţială a căror valoare depăşeşte 2,5 milioane de lei trebuie să declare impozitul până pe 30 septembrie.  Inițial, Codul fiscal prevedea data-limită de 30 aprilie inclusiv a anului curent pentru declararea acestui impozit.

Impozitul special se plăteşte, conform reglementărilor stabilite de guvernul României, la bugetul de stat. Termenul limită de plată este pe 30 septembrie inclusiv a anului pentru care se datorează.

Impozit pe lux

Sursa foto. EVZ

Guvernul reglementează impozitul special

Contribuabilii vor completa o declarație privind impozitul special pe clădiri și mașini, datorat. Modelul şi conţinutul declaraţiei privind impozitul special pe bunurile imobile şi mobile va fi stabilit prin ordin al preşedintelui ANAF.

De asemenea, Guvernul a prevăzut că tot prin acest document va fi stabilită și procedura de punere în aplicare a prevederilor din Codul Fiscal.

Ordinul va fi emis în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a OUG aflată acum în stadiul de proiect.

Ne puteți urmări și pe Google News