„Taxa pe lux”. Până la ce dată se plătește și cine sunt cei vizați

„Taxa pe lux”. Până la ce dată se plătește și cine sunt cei vizațiBani, lei. Sursa foto: Arhiva EVZ

Anul 2024 a adus mai multe modificări fiscale, iar proprietarii de imobile scumpe trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar. Prin aceste măsuri, statul vrea să combată evaziunea fiscală.

Românii care au mașini și proprietăți scumpe vor fi nevoiți să le declare la ANAF și să plătească un impozit special pentru acestea. Este vorba despre „taxa de lux”, care se aplică începând cu 2024. Astfel, cei care dețin imobile scumpe sunt obligați să completeze declarația  fiscală și să o depună  până la data de 30 aprilie ac. Proprietarii de mașini cu valoare mare au termen pentru a depune declarația fiscală până la data de 31 decembrie ac.

Taxa pe lux se aplică din acest an. Cum se calculează

Pentru a fi aplicată „taxa” pe proprietăți mari, Guvernul a stabilit care sunt valorile limită pentru care contribuabilii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare. Iată cum se aplică:

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (~ 500.000 de euro);
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei (~ 75.000 de euro). Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior, potrivit avocatnet.ro.

În  cazul clădirilor rezidențiale, se aplică o cotă de impozitare de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei.

În ceea ce privește autoturismele, se aplică o cotă  de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei, notează sursa amintită.

Principalele modificări fiscale care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Noi modificări în Codul fiscal. Sunt vizate impozitele și taxele locale

Anul 2024 adus noi taxe aduce Sursa: Arhiva EVZ

„Taxa” pe lux nu este singura măsură care se aplică în 2024. Codul Fiscal a suferit mai multe modificări,, iar multe dintre acestea se reflectă în salariile bugetarilor, la tranzacțiile imobiliare.

-aplicarea CASS la tichetele de masă şi voucherele de vacanţă

-creşterea TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele care au valoarea de maxim 600.000 lei (exclusiv TVA) şi suprafaţa utilă maximă de 120 mp

-creşterea TVA de la 5% la 9% pentru produsele bio şi eco

De asemenea, se elimină scutirea de TVA cu drept de deducere aplicabilă pentru următoarele operațiuni efectuate către unități spitalicești de stat: serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unități spitalicești din rețeaua publică de stat, livrarea de echipamente medicale, aparate, dispozitive.

 

Ne puteți urmări și pe Google News