Declarația impozitului pe venit. Ultima zi în care mai poate fi depusă

Declarația impozitului pe venit. Ultima zi în care mai poate fi depusă Sursa foto: Arhiva EVZ

Declarația impozitului pe venit mai poate fi dpusă până luni, 25 martie, a anunțat Serviciul Fiscal de Stat (SFS) din Republica moldova. Declarația cu privire la impozitul pe venit pentru perioada fiscală 2023 și termenul de achitare a acestuia trebuie depusă de către contribuabilii persoanele juridice și persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător, precum și de către contribuabilii care desfășoară activitate profesională.

Declarația se prezintă în mod obligatoriu, prin metode automatizate de raportare electronică, conform prevederilor stabilite de Codul fiscal.

Declarația impzitului pe venit

Persoanele juridice rezidente, cu excepția autorităților publice și instituțiilor publice, formele organizatorice rezidenți cu statut de persoană fizică, persoanele care desfășoară activități profesionale, reprezentanța permanentă a nerezidentului înRepublica Moldova, sunt obligate să prezinte declarația cu privire la impozitul pe venit indiferent de prezența obligației privind achitarea impozitului.

”Pentru aspecte aferente modului de completare a declarațiilor cu privire la impozitul pe venit sau de determinare a obligațiilor fiscale, în funcție de categoria de contribuabil, SFS recomandă beneficiarilor să consulte Baza Generalizată a Practicii Fiscale - compartimentul „Impozit pe venit”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru informații suplimentare, cetățenii pot contacta orice Direcție deservire fiscală a SFS, sau pot apela Centrul unic de apel al Serviciului Fiscal de Stat la numărul 0-8000-1525 (apel gratuit)”, se arată într-un comunicat al SFS.

Polița de asigurare medicală obligatorie. Ultima zi în care se acordă facilități

Polița de asigurare medicală obligatorie

Sursa foto: Arhiva EVZ

Și Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM)a anunțat că cetățenii din Republica Moldova care se asigură în mod individual mai au la dispoziție câteva zile pentru a achita cu facilități polița de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă pentru anul 2024.

Astfel, până pe 31 martie inclusiv, cetățenii care sunt obligați să achite prima de asigurare în sumă fixă plătesc de la 1.014 lei până la 4.056 de lei, în funcție de categoria din care fac parte.

Valoarea integrală a primei de asigurare în sumă fixă pentru anul 2024 este de 12. 636 de lei. Această sumă va fi achitată de cei care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație – până pe 31 martie.

Prima în sumă fixă poate fi achitată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay. Cei care nu pot achita online, au posibilitatea să se adreseze la oficiile poștale, băncile comerciale și să plătească prima prin MPay sau prin intermediul terminalelor de plată ori se pot adresa la serviciile teritoriale relații cu beneficiarii ale Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).