Gulașul tradițional unguresc este cunoscut de toată lumea, însă rețeta ardelenească are un gust aparte. Preparatul are la bază afumătura de porc, spre deosebire de cel clasic, în care se adaugă carne de vită.
Rețeta de gulaș ardelenesc este similară cu cea tradițională ungurească, însă are câteva îmbunătățiri. Aspectul, dar și gustul sunt diferite, fiind păstrată consistența preparatului. Cu toate că necesită un timp mai îndelungat pentru gătire, rezultatul va fi peste măsura așteptărilor.
Gulaș ardelenesc
Bucătăria ardelenească este plină de arome și culori, majoritatea preparatelor având la bază legume și carne. Spre deosebire de alte zone ale țării, în Ardeal, afumătura este adăugată în ciorbe, dar și mâncărurile scăzute sau chiar în omletă. Această rețetă de gulaș ardelenesc include kaiserul afumat.
Pentru pregătirea cel mai gustos gulaș sunt necesare următoarele ingrediente:
- 500 g carne de porc;
- 180 de grame de kaiser afumat;
- 2 cepe mari;
- 4 cartofi;
- 2 căței de usturoi;
- 2 ardei;
- 2 linguri de pastă de tomate;
- 2 linguri de ulei vegetal/ untură de porc;
- 2 căni de supă de carne (sau apă);
- 1 linguriță de boia dulce;
- 1 frunză de dafin;
- Sare și piper după gust;
- 1 lingură de făină (opțional, pentru sos);
- 2 linguri de pătrunjel verde.
Mod de preparare
Uleiul vegetal sau untura se pun la încins, la foc mediu, într-o oală încăpătoare. Peste acesta se adaugă ceapa tocată mărunt, peste care se pune și ardeiul, usturoiul și frunza de dafin.
Acestea se călesc pentru 4-5 minute, iar după ce s-au înmuiat, se poate adăuga carnea. De asemenea, kaiserul tăiat mărunt se adaugă peste restul ingredientelor.
Atunci când acestea ajung la punctul de fierbere se adaugă două căni de supă de carne, pasta de tomate și o linguriță de boia dulce.
Gulaș cu afumătură și cartofi. Rețeta ardelenească
Oala se acoperă, iar compoziția se lasă la fiert aproximativ 1-2 ore, până ce carnea va deveni fragedă. De asemenea, cartofii tăiați se pun peste carne și afumătură. Aproape de final, se scoate foaia de dafin și se adaugă pătrunjelul verde tocat mărunt. În Ardeal, gospodinele adaugă în gulaș și rântașul pregătit din apă și făină.
După ce a fost turnat treptat peste restul ingredientelor, compoziția din oală se omogenizează, astfel încât să devină densă. În unele zone ale Ardealului, acest preparat se servește cu smântână și ardei iute.