Răcitura de cocoş, piftia ce nu lipseşte pe masa de sărbătoare a moldovenilor

Răcitura de cocoş, piftia ce nu lipseşte pe masa de sărbătoare a moldovenilorSursa foto: reţele

Răcitura este o mâncare delicioasă, rece, cu gust de usturoi. Se pot face din cocoș, picioare de porc, curcan sau vițel. Alții fac racituri din găină sau pui, dar adaugă gelatină.

Răcitura (piftia) de cocoş ca la Moldova se face cu tot cu oase. Important este cât de limpede și curată va fi.

Secretele pentru ca răcitura să iasă limpede

  1. Carnea trebuie spălată bine în câteva ape. Gospodinele o pun seara târziu în apă rece în frigider să iasă tot sângele.
  2. Dimineața se pune la fiert în apă suficientă, pentru că în timpul fierberii ea va scădea.
  3. Mai întâi se pune apa la fiert. Iar când începe să clocotească, se adaugă carnea.
  4. Peste vreo 5-10 minute toată spuma va ieși la suprafață. O scoatem atent cu o lingură. Nu ne depărtăm de răcitură. Avem grijă să nu apară iarăşi spuma.

Ingrediente

Pentru răcitura de cocoş se folosesc următoarele ingrediente:

  • 1 cocoș, 1 ceapă,
  • 1 morcov,
  • 2 frunze de dafin
  • piper negru boabe
  • sare după gust
  • o căpăţână de usturoi

Pentru decor, care este opțional: ouă de găină sau de prepeliță fierte, verdeață.

Piftia

Sursa foto: Captură

Răcitura de cocoş. Mod de preparare

  1. Cum am menționat mai sus, punem carnea la fiert şi luăm spuma.
  2. Carnea trebuie sa fiarbă la cel mai mic foc, fără capac. Abia să se observe că fierbe.
  3. Adăugăm ceapa, morcovul, frunza de dafin, piperul boabe, sarea.
  4. Unii preferă ca gustul de usturoi abia să se simtă. Din acest motiv pun usturoiul în timpul fierberii.
  5. Alţii preferă ca răcitura să aibă un gust mai pronunţat de usturoi. În acest caz usturoiul se striveşte şi se adaugă spre final.
  6. Lăsăm răcitura la foc încet timp de 3- 3,5 ore ( depinde de carne). Înlăturăm cu o lingură grăsimea. O putem întrebuința la prepararea altor bucate.
  7. Când carnea este fiartă, o punem într-o farfurie și pregătim zeama.
  8. Între timp, amenajăm carnea frumos în farfurii. Pregătesc din timp o sită mică și un tifon pe care îl pun deasupra.Turnăm zeama în farfurii prin sită. În aşa fel, tifonul va absoarbe o parte din grăsimea rămasă, iar zeama va fi şi mai limpede.
Răcitura de cucoş

Sursa foto: reţele de socializare

Putem decora răciturile cu ouă fierte, morcov sau verdeaţă. Le putem servi şi fără decor.

Când zeama s-a răcit, punem farfuriile la frigider.