Drumuri lungi pe timp de iarnă, cu mașina. Nu ignorați aceste lucruri banale

Drumuri lungi pe timp de iarnă, cu mașina. Nu ignorați aceste lucruri banaleSursa foto: 153399357 © Alpegor | Dreamstime.com

Condițiile meteorologice din sezonul rece pot pune la încercare șoferii și mașinile lor. Cei care pleacă la drum lung trebuie să își echipeze autoturismul corespunzător, dacă nu vor să întâmpine probleme. Specialiștii din domeniul auto au făcut o listă cu lucruri de care orice șofer trebuie să țină cont iarna.

Echiparea mașinii pentru iarnă nu este un proces atât de complicat, însă este esențial în special pentru șoferii care pleacă la drum lung. Dacă ai planificată o vacanță sau ai un drum lung de parcurs în această perioadă, asigură-te că mașina ta va face față cu brio drumurilor înghețate, ninsorilor, vântului puternic sau temperaturilor scăzute.

Echiparea mașinii pentru iarnă. Cum alegi corect cauciucurile

Cauciucuri de iarnă și simbolurile lor

Simbolul care indică gradul de aderență a cauciucurilor de iarnă. Sursa foto: 113868236 © Bigtunaonline | Dreamstime.com

Specialiștii din domeniul auto au făcut o listă cu lucruri pe care șoferii trebuie să le verifice atunci când pleacă la drum în sezonul rece. Unul dintre cele mai importante sunt cauciucurile. Echiparea mașinii pentru iarnă trebuie să înceapă cu acestea, ele fiind elementare.

Matas Buzelis, directorul de comunicații carVertical, spune că anvelopele trebuie să aibă un nivel crescut de aderență. Ele sunt singurele care fac contact cu solul, astfel că o aderență slabă poate duce la pierderea controlului mașinii. El explică că nu toate anvelopele de iarnă au același randament pe suprafețe similare. Atunci când achiziționează cauciucuri noi, șoferii trebuie să verifice specificațiile producătorilor.

Echiparea mașinii pentru iarnă trebuie să fie făcută în funcție de condițiile de drum sau climatologice. Cotele de aderență, de la A la E, sunt foarte importante atunci când alegi anvelopele. Simbolul cu un fulg de zăpadă este și el foarte important. Acesta indică că s-au făcut teste speciale cu privire la frânarea pe un drum înzăpezit. Cei care vor să facă drumeții fără probleme, trebuie să caute cauciucurile care au un simbol cu un munte cu trei vârfuri, plus fulgul de zăpadă.

Ștergătoarele, lichidul de parbriz și bateria trebuie verificate

Parbrizul curat oferă o vizibilitate bună, astfel evitând producerea accidentelor. Pentru a-l menține curat în sezonul rece, șoferul trebuie să se asigure că ștergătoarele sunt în cea mai bună stare, putând îndepărta zăpada. Ștergătoarele uzate nu doar că nu au puterea de a curăța parbrizul, ci îl și pot zgâria, motiv pentru care specialiștii recomandă înlocuirea lor la un anumit interval de timp.

Atunci când vorbim de echiparea mașinii pentru iarnă, lichidul de parbriz este foarte important. Pe piață există două variante: de vară și de iarnă. Cele două soluții au compoziții diferită și le ajută să își mențină proprietățile pentru condițiile meteorologice specifice sezonului. Lichidul de parbriz pentru vară este mai eficient la îndepărtarea insectelor. Cel pentru iarnă ajută la îndepărtarea eficientă a sării sau a straturilor groase de murdărie. În plus, cel pentru iarnă este rezistent la temperaturi negative.

Un alt lucru de care șoferii trebuie să țină cont în sezonul rece este bateria. Durate medie de viață a acesteia este între trei și patru ani. Această perioadă depinde de diverși factori. Pentru a evita neplăcerile din perioada iernii, verificați starea bateriei. Majoritatea bateriilor au un indicator luminos care arată în ce stare de funcționare sunt. Când tensiunea este scăzută, acesta este roșu. Atunci când bateria este descărcată, indicatorul este negru.

Echiparea mașinii pentru iarnă. Ce obiecte nu trebuie să lipsească din portbagaj

Echiparea mașinii pentru iarnă

Ce nu trebuie să lipsească din portbagaj iarna. Sursa foto: 27064748 © Candybox Images | Dreamstime.com

Indiferent dacă pleci la drum lung cu mașina sau nu, din aceasta nu trebuie să lipsească covorașele de cauciuc sau plastic. Atunci când iei în calcul echiparea mașinii pentru iarnă, trebuie să te gândești și la umezeala din acest sezon. Acoperă covorașele din material textil, care absorb apa, cu unele din cauciuc sau plastic. Acestea nu se vor păta. În plus, ele protejează podeaua mașinii de rugină.

Matas Buzelis spune că din autovehicul nu trebuie să lipsească racleta pentru parbriz. Înainte de a pleca cu mașina, asigură-te că ai curățat bine geamurile, pentru a avea vizibilitate bună.

„Un accident provocat de faptul că gheața sau zăpada de pe geamuri nu au fost îndepărtate complet este destul de comun. Orice mică daună afectează integritatea și valoarea mașinii”, explică directorul de comunicații carVertical, potrivit Expresul.

Echiparea mașinii pentru iarnă trebuie făcută de orice șofer. Acesta trebuie să se asigure că are în portbagaj următoarele lucruri:

  • roată de rezervă;
  • lanțuri;
  • lopată;
  • un sac de nisip;
  • cablu de remorcare și cârlig;
  • cabluri de pornire;
  • lanternă;
  • apă;
  • încărcător pentru telefon;
  • mănuși de protecție și îmbrăcăminte extra călduroasă.

Ne puteți urmări și pe Google News