Importanța asigurării medicale în vacanță. De ce este esențial să nu o eviți
- Alexandru Stan
- 21 ianuarie 2024, 15:02
Chiar dacă te deplasezi în interiorul UE, este recomandat să faci o asigurare medicală de călătorie internațională.
Avantajele cardului european de sănătate în vacanță
Avantajele cardului european de sănătate pentru românii care călătoresc în străinătate rezidă din serviciile medicale la care au dreptul. Cardul european de sănătate poate fi folosit în statele UE, dar și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit al Marii Britanii.
Documentul poate fi utilizat de românii asigurați în sistemul național de sănătate pentru a beneficia de asistența medicală în străinătate. Acest lucru este valabil, însă, în caz de necesitate, pe perioada șederii temporare într-un stat al Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, cardul european de sănătate nu poate fi utilizat pentru tratamente sau intervenții chirurgicale ce nu se pot efectua în țară. Într-o astfel de situație există o altă procedură.
Conform reglementărilor în vigoare, cardul european de sănătate are o valabilitate de doi ani. Românii care călătoresc în străinătate, într-unul din statele Uniunii Europene, și au nevoie de asistență medicală pot folosi acest document. El poate fi utilizat doar pe perioada șederii tempoerare, de până la șase luni, indiferent de motivul deplasării. Autoritățile nu sunt interesate dacă utilizatorul se află în străinătate din motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii.
Asigurarea medicală de călătorie internațională te poate proteja de costuri neașteptate în vacanță
Chiar dacă te deplasezi în interiorul UE, este recomandat să faci o asigurare medicală de călătorie internațională. Te poate ajuta să acoperi cheltuielile medicale care nu sunt incluse în cardul electronic de sănătate.
De asemenea, te poate asigura că vei beneficia de transportul pacientului înapoi în țara ta, în caz de urgență.
Asigurarea medicală de călătorie internațională este esențială mai ales în țările unde asistența medicală nu este publică sau este costisitoare.
Asigurarea de călătorie este obligatorie în unele țări și opțională în altele
Înainte de a pleca în străinătate, este bine să verifici dacă țara de destinație impune o asigurare de călătorie obligatorie.
De exemplu, în Thailanda, printre condițiile de intrare în țară este necesară asigurarea obligatorie de sănătate care acoperă întreaga lume, sau în orice caz Thailanda. În alte țări, poți intra fără asigurare, dar este bine să știi că poți fi expus la riscuri financiare și medicale. De aceea, este bine să te asiguri, chiar și atunci când nu este obligatoriu.
Oricine rămâne în străinătate pentru o perioadă lungă de timp ar trebui, în general, să se gândească la asigurarea de sănătate internațională pe termen lung, potrivit Ziarul Românesc.